River rafting pe raurile din Turcia
1/109
calendar_month 07 Feb 2012, 11:23
Raftingul sau river-raftingul este ocazia ideala de distractie pentru cei curajosi si dornici de adrenalina. Acelora dintre voi le recomandam cateva destinatii cu rauri accesibile, mai ales ca sezonul sta sa inceapa.

Sport extrem sau turism de aventura? Aceasta este intrebarea la care practicantii raftingului nu au putut da inca un raspuns unanim. Limpede este insa un lucru: pe masura ce este cunoscut din ce in ce mai mult, el castiga teren si adepti noi.

Acum au ocazia sa "guste" ceva nou. Concret, raftingul consta in coborarea pe ape repezi de munte, in barci pneumatice, care pot gazdui pana la zece persoane, fiind una dintre cele mai rapid dezvoltate activitati sportive si de agrement in aer liber.

O varianta extrema, destinata celor experimentati, o reprezinta raftingul de iarna, printre sloiuri de gheata, ori cel nocturn. O alta, distractiva, este cea in care nu se organizeaza doar concursuri, ci si cel de recuperari a unor obiecte din apa. Dar raftingul nu este insa doar pentru profesionisti, ci si pentru cei mai putin pregatiti.

Incepatorilor nu le sunt recomandate raurile involburate, cu grad ridicat de periculozitate, ci acele trasee de ape relativ linistite (asa-numita categorie "easy/moderate"). In practicarea raftingului este necesara folosirea unui echipament adecvat, atat pentru ambarcatiuni, cat mai ales pentru participanti.

Pe langa barca pneumatica, echipamentul individual cuprinde: visla/padela; neopren uscat/semiuscat de 5 mm (imbracaminte care sa asigure o protectie termica adecvata si sa atenueze loviturile), casca de protectie, vesta de salvare, cagula, manusi, incaltaminte si ciorapi din neopren de 3 mm.

In fiecare dintre destinatiile recomandate echipamentul este inclus in pretul unei ture de rafting (pretul oscileaza in jurul a 45 de euro si aici este inclus si transportul inapoi la locul de start), la fel ca si instructajul unui ghid specializat, obligatoriu inainte de a pleca in cursa. Mai multe detalii la fiecare centru de rafting situat in apropierea locului de plecare in cursa. Drum bun si distractie placuta!

Turcia

1. Raul A￯oruh (grad 5)
Situat in nord-estul Turciei, este recunoscut ca unul dintre primele 10 riuri nepoluate din lume. Volumul mare de apa (aproape de gradul 5 in mai-iunie) este alimentat de topirile de zapada de pe estul Muntilor Marii Negre.

Raul curge printre canioane spectaculoase, vai inguste si fertile, printre ruine de vechi castele construite la baza muntilor salbatici, pe langa sate traditionale neatinse de turism, livezi si campii verzi. Expeditiile ideale sunt cele de 4-5 zile in lunile mai si iunie.

2. Dalaman (grad 3+/4/5)

Aflat in sudul Turciei, la jumatatea distantei dintre Marmaris si Fethyie, raul se alimenteaza din izvoare naturale, astfel ca apa este limpede, de culoare bleu-turcoaz, mai mereu calda. Se poate naviga pe tot parcursul anului, desi navigarea in amonte devine foarte tehnica in septem-brie-octombrie.

Perioada ideala este aprilie-octombrie. Toate sectiunile raului se largesc primavara, cand rapiditatea raului creste cu cel putin un grad, datorita ploilor masive. Din loc in loc exista legaturi la sosele si la mici statiuni turistice.

In functie de anotimp, iti ofera si posibilitatea unui safari in munti sau bai in jacuzzi naturale. Poti gusta si o mostra din viata unui sat traditional. Se pot organiza si excursii de 3-4 zile pe rau, plus un gratar pe malul acestuia, dupa rafting.3. Koprucay (grad 3)

Se afla la jumatatea distantei dintre orasul Antalya si statiunea Side. Se parcurge in doua zile, una de grad 3 si alta de nivel usor, 1+. Intre cele doua sectiuni mentionate, exista o parte de grad 5-6, care este imposibil de trecut intr-o ambarcatiune. Este posibila cazarea in satele de langa rau.

Sondaj

Care e cel mai important criteriu in alegerea rolelor?