Istoricul si ramurile raftingului
8/82
calendar_month 02 Feb 2012, 16:33
Raftingul, ca ramura de sport are un trecut foarte scurt. Original aceste plute gonflabile din raft au fost dezvoltate pentru trupele de elita al armatei americane.

Cand aceste echipamente au fost scoase de pe lista de interdictie, cei mai curajosi iubitori ai naturii, au descoperit ca aceste barci din materiale speciale pot fi folosite chiar si pe apele cele mai salbatice.

Original au fost folosite pe rauri glaciare cu un debit permanent si repezi unde pulsul ridicat si nivelul adrenalinei a fost stabilizata de temperatura apei de 5-10 grad Celsius.

Publicul a devenit din ce in ce mai interesat fata de acest sport, iar datorita echipamentului indispensabil a crescut si siguranta.

Cei care practica acest sport, in apa rece folosesc haine neopren (chiar si sosete neoprene), peste gradul II de dificultate este obligatoriu vesta de salvare, si in toate conditiile purtatul castii.

Toti cei care se simt atrasi de lumea turismului de aventura, probabil ca au admirat apele involburate a viiturilor de primavara, si nu le trebuie explicat de unde vine expresia whitewater. Sporturile nautice adunate sub expresia de origine engleza whitewater, includ activitati pe care cei dornici de aventura le practica pe cursuri repezi de munte.

In functie de nivelul apei si al adrenalinei dorite, amatorii de spume albe pot incerca raftingul, care este cel mai sigur cu plutele de 4-12 persoane, ori pot naviga cu trekuri de doua persoane in care poti simti mai bine valurile; iar fortand si mai mult limitele, cu caiac rodeo o coborare e mai mult acrobatie decat navigatie.A￯

Echipamentul in aceste sporturi este vital, deoarece cu ajutorul acestuia un moment periculos se reduce la distractie, astfel purtarea lui este obligatorie.

Pornim de la ideea ca de obicei trebuie sa infrunti o viitura plina de stanci si ca chiar si cel mai bun inotator se descurca mai greu cand cade in apa, astfel echipamentul e primordial, te fereste de vatamari, leziuni, zgarieturi si in unele cazuri chiar si de apa rece.

Componenta cea mai importanta este vesta speciala, care are o forta mare de flotabilitate, este destul de groasa sa iti protejeze coloana, dar nu te deranjeaza la vaslit.

Casca iti protejeaza fruntea si ceafa de loviturile crengilor si a coechipierilor, hainele neoprene impreuna cu sosetele tot din acest material asigura deseori confortul in apa de 4-15 grade celsius.

Padela tine tot de echipamentul de protectie deoarece cu aceasta, te tii departe de stanci cand cazi in apa si cu aceasta vaslesti cu forta maxima astfel incat barca sa aiba o viteza mai mare decat al apei si sa poate fi carmuita.

In echipamentul de grup gasesti trusa etans pentru telefoane, aparate de fotografiat, acte, si sac inchis ermetic pentru haine de schimb.

Marea majoritate a echipamentului are culori vii ca sa fii mai vizibil in apa si in fotografii.

Folosind chiar si cel mai bun echipament trebuie tinut cont de faptul ca acesta te protejeaza numai pana la un anumit grad, astfel pentru a evita accidentele apa trebuie respectata.

Raurile practicabile sunt pe o scala de WW I. (usor) - WW VI. (limita navigabilitati) iar explorarea acestora depinde de cele mai multe ori de colaborarea dintre coechipieri. de obicei turele sunt de gradul WW II.(putin dificil) si gradul WW III.(moderat dificil), la nivel mai dificil este nevoie de multa experienta si o conditie fizica buna.

In Romania sunt putine rauri corespunzatoare practicarii acestor sporturi si cotele apelor sunt foarte instabile, astfel deocamdata putina lume le practica. Raurile posibile ar fi Crisul-Repede, al carei apa curge din doua baraje hidroenergetice, Jiul, renumit pentru viiturile uriase dupa ploi; in chei fascinante curge Nera si Cerna; Muresul si Bistrita sunt usor de incalecat si de novici.



Sondaj

Care e cel mai important criteriu in alegerea rolelor?