Intrebari frecvente despre rafting
1/100
calendar_month 06 Feb 2012, 16:52
Cateva intrebari si raspunsuri despre rafting si echipamentul necesar.

Care este raul potrivit pentru mine?
Exista mai multe variabile ce trebuie luate in considerare. Acestea sunt: experienta anterioara in navigare, perioada anului in care planuiesti sa explorezi raul respectiv, varsta persoanelor din grupul tau si gradul de dificultate.

Ce tip de barca trebuie sa folosesc?
Lungimea caiacului poate sa porneasca de la 1.80 metri. De asemenea pot fi folosite ambarcatiuni cu inaltimi de 4 metri. Iata care sunt tipurile de barci si trasaturile lor:

a) caiacul - Este construit pentru o singura persoana sau doua, permite sportivului sa navigheze mai usor si sa execute manevre complexe. Daca ai mai navigat inainte, caiacul iti poate oferi noi oportunitati de distractie.

b) schif-ul - Acest tip de ambarcatiune presupune navigarea de catre mai multi sportivi. Este usor de manevrat dupa o pregatire serioasa. Este o forma de caiac dar care presupune coordonarea miscarilor.

c) canoe - Acesta barca seamana cu un caic dar necesita o pregatire avansata. Limita de varsta este o conditie necesara.

d) barca de 2 persoane cu vasle - Acest tip de ambarcatiune este cunoscut sub diferite denumiri. Barca nu este scufundata pe jumatate ci pluteste pe apa; din acest motiv este foarte usor de manevrat. Este o barca potrivita pentru doua persoane sau o familie cu un copil (copilul trebuie sa aiba antrenament si vesta de salvare).

e) barca pentru 4 sau 6 persoane - Usoara, deloc dificil de manevrat, acesta barca poate sustine 4 sau 6 oameni. Este nevoie de o conditie fizica buna si de antrenament in prealabil.

f) barca de 8 persoane - Acest tip de ambarcatiune este potrivit pentru raurile de dimensiuni mari si nu sunt recomandate celor cu teren accidentat.

g) barcile cu evacuare (manuala) - Acest tip de barca presupune evacuarea apei in timpul navigarii de catre pasageri. Este destul de greu de manevrat din cauza greutatii apei.

Exista barci cu sistem de evacuare automata?
Da. Acest tip de barca are atasat un sistem care evacueaza apa atunci cand patrunde in barca. Este foarte usor de manevrat pentru ca este usoara; apa nu ingreuneza in nici un fel.

Sondaj

Cat de costisitor este sa ai ca hobby cursele de raliu?