Aventura prin muntii nostri
1/106
calendar_month 07 Feb 2012, 10:58
E foarte simplu. Va urcati in barca (echipati), puneti mana pe padela si vasliti! Important e sa ajungeti in locul potrivit. Un rau bun de munte, atat pentru incepatori, cat si pentru cei experimentati, este Bistrita. Trebuie doar sa ajungeti in nordul tarii, in Bucovina. Rafting se face la Zugreni.

In general, turistii straini se incumeta sa se urce in barcutele pneumatice gata de atac. Au oarecare experienta si mai mult spirit de aventura. LA PADELE! Dar a venit timpul ca si romanii sa incerce aceste sporturi.

Sa mai lase micii si berea la iarba verde, cartile de joc si barfa de grup si sa-si ocupe timpul liber cu distractii mult mai interesante. Nu doar pentru ca e la moda, ci pentru ca-ti ofera o alta perspectivaa￯￯ Ar fi pacat sa nu facem rafting pe raurile din Romania, mai ales pentru ca suntem inzestrati cu un relief atat de permisiv.

Avem multe rauri pe care putem practica acest sport in toata tara. La Zugreni, pe Bistrita, se face turism activ de cativa ani. Initiativa a avut succes. Barcile pentru rafting au in general zece locuri. Sunt destul de usor de controlat, chiar daca rapiditatea raului de munte ii sperie pe unii.

Stati foarte linistiti! Nu se poate intampla nimic grav. Cel mult, va alegeti cu o "intrare la apa", dupa care trebuie sa va schimbati hainele. Dar nimic mai mult. Mai ales daca aveti insotitori experimentati.

Sa nu uitati insa vesta de salvare si casca de protectie. Sunt obligatorii, mai ales pentru cei care nu stiu foarte bine sa inoate. Oricat de tentanta ar fi o iesire cu barca prin munti fara echipament, trebuie sa evitam orice posibil accident pentru a nu distruge buna dispozitie din vacanta.

Competitii. Iesirile cu barca sunt mai incitante in intrecerile dintre echipe

Sport de grup. Ar mai fi un lucru: asigurati-va ca aveti companie! Oricat de multi bani ati avea, daca vreti sa inchiriati o barca pentru a face rafting de unul singur sau cu un grup prea mic, n-o sa reusiti. Ca in orice sport, exista reguli care trebuie respectate. Raftingul nu e doar o plimbare prin padure.

In barca pot urca grupuri de minimum opt turisti. Se merge in general pe formula de patru lateral dreapata si patru lateral stanga. Unul sta la carma, in spate. A zecea persoana va sta in mijlocul barcii si nu va vasli a￯￯ destul de dezavantajos pentru amatorii de adrenalina, dar ideal pentru cei speriati, care fac asta pentru prima data.

"Din experienta noastra de pana acum putem spune ca cele mai frumoase ture sunt cele cu doua barci. Lupta, competitie, depasiri... razboaie de stropituri cu padelele intre echipe etc.", spune Doru Munteanu, unul dintre instructorii de rafting de la Zugreni (Caliman Club Holidays). Luna ideala pentru practicarea acestui sport este iulie, cea mai bogata in precipitatii, dar si septembrie e o perioada foarte buna. Nu uitati aparatele de fotografiat acasa, pentru ca puteti rata cele mai spectaculoase imagini.

Experienta se invata foarte usor de la cei experimentati.

Tehnica. Barca este usor de manevrat in echipa si cu un insotitor avizat, desi apa raului pare atat de greu de invins. E doar o plimbare care solicita atentie, curaj si spirit de aventura.

Locuri Raurile din Romania sunt foarte bune pentru practicarea acestui sport. Pe Bistrita se face rafting de primavara pana toamna tarziu. Singurul inconvenient ar putea fi apa, destul de rece.

Autor: Anca Scarlat

Sondaj

Ce credeti despre asigurarile de accident in cazul sporturilor extreme?