Whitewater. O aventura care se pregateste
1/115
calendar_month 07 Feb 2012, 12:29
Traiesti cumva pentru whitewater? Sunetul valurilor si al apei involburate iti da fiori pe sira spinarii? Iti place adrenalina pe care ti-o da datul peste cap la 360 de grade? Sau gandul de a te juca cu apa si curentii te innebuneste in miezul noptii? Cu alte cuvinte - ai kayaking-ul in sange?

Fie ca il are sau nu, un kayaker de apa dulce a￯￯intelepta￯￯ cunoaste toate practicile, si are intreaga pregatire si intregul echipament care ii sunt vitale cand se confrunta cu situatii limita precum curentii cei mai periculosi. Totul se intampla cu o viteza de neinchipuit cand esti pe apa, cu atat mai mult pe apa unui rau care, spre deosebire de apele statatoare, se misca dupa bunul plac, iar daca nu esti bine pregatit pentru asta a￯￯ atat fizic cat si psihic a￯￯ ai toate sansele sa dai de belea inainte sa apuci sa reactionezi.

Insa nu lasa riscurile sa te indeparteze de acest sport deopotriva distractiv si eliberant. Ia lucrurile pas cu pas, incetul cu incetul, invatand tehnicile vaslitului sigur, antrenandu-te pentru cele mai variate situatii, si, pe masura ce inveti noi manevre, integreaza-le a￯￯repertoriuluia￯￯ tau.

Lectiile fac totul

Daca esti nou a￯￯in bransaa￯￯, sau n-ai mai practicat sportul de ceva timp, este indicat sa te inscrii la un curs, unde sa beneficiezi de ajutorul unui instructor calificat.
Gaseste un club in zona ta, sunt resurse foarte bune, si majoritatea au instructori certificate, daca vrei sa inveti de la cei mai buni. Asigura-te ca ti se ofera toate conditiile. Pune toate intrebarile pe care le consideri necesare instructorului, inainte de a te apuca de treaba.

O alta optiune ar fi sa faci o calatorie ghidata, in cazul in care doresti sa iti reamintesti cum stau lucrurile.

Daca ai ceva mai multa experienta si te intereseaza aprofundarea tehnicilor stapanite pana acum, ideea de a lua cateva lectii de aducere-aminte nu este foarte rea, la fel cum nici cea de a face o incursiune pe ape mai a￯￯linistitea￯￯, pentru a-ti revizui practicile si skill-urile nu este de ici de colo.

Planuiesti o escapada catre o destinatie necunoscuta? Foarte bine, ai planuri seriose! Dar pentru asta, ai nevoie de un ghid care sa te familiarizeze cu zona. Vei dori cu siguranta sa aduni cat mai multa informatie despre raul pe care urmeaza sa-ti exerciti talentul de vaslas.

Plan de securitate

Un lucru de care trebuie sat ii cont in permanenta este modificarea conditiilor climatice si a nivelelor apei, precum si pericolele intampinate in apele foarte agitate. Trebuie sa te informezi asupra locurilor sigure de aterizat, accesului apelor curgatoare catre sosele si autostrazi, si agentiilor locale in caz de urgenta.

Este bine sa iti cunosti capacitatile si limitele, si sa nu abuzezi de nici unele la maximum, dar si nivelul celor din grupul tau. Kayaking-ul per au are propriile reguli si asteptari de la participant.

Cei mai experimentati sunt intotdeauna constienti de propriile limite, insa incepatorii nu au cunostintele si tehnica necesara pentru a realize cand e cazul sa se opreasca. De aceea un ghid experimentat poate fi o alegere inteleapta, mai ales daca esti nou in vaslit si te aventurezi catre teritorii necunoscute.

Antreneaza-te pentru neasteptat, pregateste-ti calatoria mult inainte, si nu vei avea nici un motiv sa nu faci din kayaking aventura vietii tale!

Sondaj

Cat de des te uiti la stirile sportive la TV?