Padela de kayaking - ce material?
1/164
calendar_month 19 Iul 2012, 10:36
Atunci cand te-ai hotarat sa practici kayaking trebuie sa stii ca unul din elementele cel emai importante ale echipamentului pe care va trebui sa ti-l procuri este vasla, sau padela de kayaking.

Aceasta trebuie sa te tina o perioada lunga de timp, asa ca nu face rabat la calitate, chiar daca pretul ti se va parea exagerat la inceput.

Materialul ales pentru confectionarea padelei

Padela de kayaking poate fi confectionata din mai multe materiale: lemn, poliester, fibra de sticla, plastic sau aluminiu. Fiecare material ales are avantaje si dezavantaje, dupa cum urmeaza:

- Lemn a￯￯ este folosit pentru confectionarea intregii vasla, inclusiv a palei care intra in apa. Vasla din lemn este insa tratata suplimentar pentru protectie fie cu polistiren fie cu fibra de sticla sau tifon.

In varful palei de regula se pune un strat de bentita al carei material este tot din polistiren, strat care te ajuta in cazul in care practici kayaking in ape de mica adancime.

Acolo exista riscul crescut sa lovesti cu varful palei stanci, bolovani sau chiar fundul apei, asa ca acest strat are menirea de a prelua socurile si de a se toci el si nu pala.

Periodic acest strat trebuie refacut pentru a pastra vasla in conditii optime de utilizare si siguranta.

- Lemn + poliester a￯￯ combinatie buna, in care pala este confectionata din poliester iar manerul si carja din lemn. Ultimele trebuie lacuite periodic, pe cand pala nu.

Pala din poliester este mai rezistenta la izbiturile de bolovani sau stanci.

- Plastic a￯￯ material rezistent in timp, daca alegi ceva calitativ. Pala si carja sunt confectionate din plastic, iar manerul este confectionat din aluminiu.

De regula cele de calitate superioara au manerul imbracat intr-un material elastic, confortabil pentru mana si care ofera un confort termic sporit la contactul dintre mana si aluminiu, mai ales la temperaturi scazute.

Sondaj

Cum ai prefera sa fii legat daca ai practica bungee jumping?