Kayaking - vaslitul pe ape repezi
calendar_month 02 Feb 2012, 16:54
Kayaking-ul este sportul in care se foloseste un kayak, pe ape repezi, de regula, rauri, desi acesta se poate practica si pe mare.
In functie de apa pe care se practica, kayakingul se imparte in kayaking de tura si whitewater kayaking, pe apa cu spume.
Kayakingul de tura de imparte si el in kayaking de rau si kayaking de mare.
A
Kayakul (barca) folosit pentru whitewater kayaking (pe ape repezi), este diferit de cel care se foloseste in kayakingul de tura sau cel pe mare. Kayacele traditionale erau construite din piele de animal puse peste cadre de lemn.
Apoi, s-au facut kayace din fibra de sticla sau kevlar. Astazi, cele mai frecvente materiale folosite pentru kayace sunt materialele plastice care sunt mai flexibile si totodata foarte durabile.
Kayacele trebuie sa aiba dimensiuni suficiente cat sa se poata ajunge la vasle, de la 1.8 m lungime, pana la 3.6 m sau chiar mai mult.
A
Exista 4 subcategorii de whitewater kayaking: river-running, creeking, slalom si playboating.
A
River Running - poate fi practicat atat ca o tura facuta pe rau in jos, pentru a te bucura de frumusetile peisajului, dar si pentru a experimenta aventura pe ape involburate.
River running-ul include excursii de o zi sau de mai multe zile. Excursiile de mai multe zile necesita si un echipament adecvat, dar care sa nu supraincarce foarte mult kayakul.
A
Creeking - este aproape la fel ca River Running-ul, numai ca este mai tehnic si mai dificil, incluzand pasaje cu caderi de apa si alunecari rapide.
De regula, kayacele pentru creeking au un volum mai mare si sunt rotunjite la pupa, fapt care protejeaza impotriva lovirii de stanci si ofera mai mult control si rapiditate la caderile mai largi.
A
Slalom-ul este o alta forma de kayaking mai tehnic.
Concurentii trebuie sa-si croiasca cat mai repede propriul traseu pe portiunea de rau aleasa, dar trebuie sa atinga totodata portile fixe (o serie de stalpi suspendati vertical peste rau).
De regula, exista 20-25 de porti intr-o competitie, porti care trebuie trecute secvential. Prin portile verzi se trece in directie de coborare (in aval), in timp prin cele rosii, spre directia de coborare sau amonte.
Acest tip de concurs este tipic raurilor de clasa II pana la IV, dar plasarea marcajelor si precizia de care ai nevoie pentru a le trece, face ca miscarile sa fie mult mai dificile decat ar sugera gradul de dificultate al apei.
Competitiile de nivel Pro, presupun o dimensiune specifica a kayakului (350 cm, dupa noile reguli), iar barca trebuie sa fie confectionata din kevlar, fibra de sticla sau fibra de carbon, pentru a fi mai usoara si a atinge viteze mai mari.
Kayacele din plastic pot fi totusi folosite in competitiile publice, nestandardizate.
Slalomul, este singurul tip de whitewater kayaking acceptat la Olimpiada.
A
Playboating sau Kayakingul la liber, este probabil, cel mai artistic tip de kayaking.
In timp ce alte varietati de kayaking, in general presupun plecarea dintr-un anumit punct si sosirea in altul, playboaterii, adesea stau intr-un singur loc al raului (de regula un torent sau un val) unde se concentreaza pe `lupta cu fortele raului`, facand o varietate de manevre, care includ: surfing, spinning, miscari verticale (rotatii, lupinguri, miscari bruste si multe altele), invartind barca pe toate axele de rotatie posibile. Mai recent, au devenit posibile si miscari mai aeriene, cu sarituri in aer, folosind viteza si valurile.
Kayacele utilizate la playboating, in general au volum mic la pupa si prora, permitand scufundarea spatelui kayakului mult mai usor.
Competitiile de playboating se numesc whitewater rodeo in SUA, dar in Europa sunt cunoscute ca evenimente de freestyle kayaking.
A
Autor: Ioana
Noutati