Despre Kayaking
1/113
calendar_month 07 Feb 2012, 12:08
Kayakingul se imparte in kayaking de tura (touring) si de whitewater (apa cu spume). Kayakingul de tura se imparte si el in kayak de rau si kayak de mare. In functie de tipul de kayaking practicat se foloseste echipament adecvat care difera ca forma, material, accesorii.

Caiacele de tura sunt in general din fibra de sticla sau un material plastic mai rigid. Sunt lungi peste 3 metri si sunt cam de 50-60 cm latime. Caiacele de whitewater sunt sub 3 metri, putin mai late, dintr-un material plastic (polimeri) mai flexibil.

Kayaking de tura pe rau se face pe rauri lungi, nu neaparat foarte tumultoase. Raurile din Romania oferind conditii ideale pentru asa ceva.

Whitewater kayaking se imparte in creek kayaking si rodeo kayaking. Creek kayaking se refera la parcurgerea unor rauri de munte cu debite mari, pe distante relative mari (50 km pina la citeva sute).

Rodeo kayaking se face aproape static, adica pe portiuni mici de rau, cu vartejuri, valuri mari pe care se fac figuri acrobatice.

Kayakul de tura se poate practica pe orice rau mai adinc de 30 de cm si mai lat de 2-3 m. Romania avem destule rauri de acest fel.

Kayak whitewater se poate face pe Crisul Repede, Crisul Pietros, Aries in partea superioara, Repedea (Maramures), Cerna, Mures (Toplita-Deda).

Singurele zone unde se face in mod organizat kayaking whitewater sunt Bistrita, Crisul Repede si Ariesul.

Sondaj

Ce consideri indispensabil in echipamentul de drumetie?