Clasificarea internationala a apelor in kayaking
1/165
calendar_month 24 Iul 2012, 13:46
Pentru pasionatii de kayaking este importament de stiut ca navigarea in siguranta depinde in cea mai mare masura de apele pe care se afla, pe langa abilitatile proprii.

De aceea o clasificare a apelor este vitala pentru ca fiecare sa stie daca se aventureaza sau nu pe raul respectiv si sa fie la curent cu riscurile pe care si le asuma.

La nivel mondial exista o clasificare internationala, devenita universala din 1981. In total se deosebesc 9 categorii, de la ape statatoare la rauri repezi.

ZWA
Defineste o apa statatoare sau cu curent de foarte mica intensitate. Se poate vasli in orice directie, viteza cursului apei incadrandu-se intre 0 si 4 km/ora. Apa este navigabila cu orice tip de ambarcatiune: caiac, canoe, barca, hidro-bicicleta.

ZWB
Defineste deja o apa curgatoare. Se poate vasli in orice directie, insa vaslitul contra curentului ridica ceva probleme, viteza cursului apei incadrandu-se intre 4 si 7 km/ora. Apa este navigabila cu urmatoarele tipuri de ambarcatiuni: caiac, canoe, cu precautie barca contra curentului, in zona malului.

ZWC
Defineste o apa curgatoare cu debit semi-rapid. Vizibilitatea asupra cursului apei este buna, cu exceptia catorva zone de ingustari unde curentul se intensifica si apar valuri si limane.

Vaslitul contra curentului ridica probleme mari, viteza cursului apei fiind mai mare de 7 km/ora. Apa este navigabila doar in caiac canoe.

WW I.
Defineste o apa curgatoare cu debit rapid. Vizibilitatea asupra cursului apei este buna, cu exceptia multor zone de ingustari unde curentul se intensifica si apar valuri, limane si vartejuri.

Apare necesitatea purtarii echipamentului de protectie(minim vesta de salvare si casca). Apa este navigabila cu urmatoarele tipuri de ambarcatiuni: caiac, canoe, raft.

WW II.
Defineste o apa curgatoare cu debit rapid si dificultate de navigare medie. Vizibilitatea asupra cursului apei nu este buna, existand multe zone de ingustari unde curentul se intensifica si apar valuri mari, limane si vartejuri maniabile.

Apare obligativitatea purtarii echipamentului de protectie(minim vesta de salvare si casca) precum si existenta unui ghid experimentat. Apa este navigabila cu urmatoarele tipuri de ambarcatiuni: caiac, canoe de ape repezi, raft.

WW III.
Defineste o apa curgatoare cu debit rapid si dificultate de navigare ridicata. Vizibilitatea asupra cursului apei nu este buna, existand multe zone cu diferente semnificative de nivel, unde apar valuri mari, vartejuri si limane greu de controlat.

De asemenea traseul este presarat cu stanci, busteni. Parti cu vizibilitate redusa, alegerea traseului cel bune poate crea probleme. Valuri iregulare mari, diferente de nivel mici, vartejuri si limane greu de controlat.

Apare obligativitatea purtarii echipamentului de protectie(minim vesta de salvare si casca) precum si existenta unui ghid experimentat. Apa este navigabila cu urmatoarele tipuri de ambarcatiuni: caiac, canoe de ape repezi, raft.

WW IV.
Defineste o apa curgatoare cu debit rapid si dificultate de navigare foarte mare. Vizibilitatea asupra cursului apei este foarte redusa, existand multe zone cu diferente mari de nivel, unde apar valuri greu de trecut, vartejuri si limane.

De asemenea sunt zone cu obstacole permanente, stanci mari si curbe stranse. Apare obligativitatea purtarii echipamentului de protectie(minim vesta de salvare si casca) precum si existenta unui ghid experimentat.Apa este navigabila cu urmatoarele tipuri de ambarcatiuni: caiac, canoe de ape repezi, raft.

WW V.
Defineste o apa curgatoare cu debit rapid si dificultate de navigare extrema. Vizibilitatea asupra cursului apei este foarte redusa,iar alegerea gresita a unei rute poate fi fatala.

Apare obligativitatea planificarii traseului inca de pe mal, inainte de navigare. De asemenea sunt zone cu debit foarte mare, sifoane, parti baricadate.

WW VI.
Defineste o apa curgatoare cu debit rapid si dificultate de navigare extrema. Cel mai dificil grad de navigare, doar pentru cei experimentati. Risc crescut de accidente fatale.

Sondaj

Care sunt cele mai spectaculoase trick-uri in skateboarding?