Abilitati si cunostinte de supravietuire
calendar_month 04 Feb 2012, 12:34
Iata in cele ce urmeaza, pe scurt, echipamentul pentru kayaking.
A. Echipamentul de baza
- vesta de salvare
- ambarcatiunea
- kayakul - vaslele
- spray skirt-ul- Este un accesoriu menit sa mentina apa in afara ambarcatiunii. La skirturi, in general primesti cat platesti. Cu cat este mai scump, cu atat va tine mai bine la umezeala. Este de preferat ca acestea sa fie din neopren.
- kiltul a folosit in special de catre incepatori. Este un excellent spray skirt, fara a fi prea scump.
- casca a pentru kayakaing, este de dorit sa ai o casca buna. Nu intotdeauna insa este nevoie de casca a se poate renunta la ea daca faci kayaking de tura sau recreational.
B. Echipament optional Echipamentele de mai jos, nu sunt neaparat necesare la kayaking, dar iti vor face viata mai confirtabila daca le folosesti.
- Saci de plastic a este de dorit sa ai intotdeauna un sac de plastic sau PVC cu tine, pentru a pastra uscat bagajul pe care il ai cu tine: mancare, haine, medicamente, etc.
- Jacketa Dry top a este un accesoriu menit sa iti tina de cald sis a te mentii uscat in conditii de vreme nefavorabila sau ape reci. De regula sta strans pe corp si este pana pe gat, ca sa nu lase nici o picatura de apa sa intre.
- Spray Jacket a este o jacheta simpla impermebila.
- Papuci din neopren abootiesa a acestia te vor feri de umezeala si iti oferi si protectie cand merci pe teren mai stancos.
Bazele supravietuirii
aFii pregatita a fii tot timpul gata de actiune. Intr-o situatie de criza, este lucrul cel mai bun pe care trebuie sa-l faci: sa actionezi. Accidente in kayaking, se intampla tot timpul si intr-o zi ti se poate intampla si tie. Institutul de Siguranta Marina din Alaska, a alcatuit un sistem in 7 pasi de supravietuire, pentru cei care isi petrec majoritatea timpului pe mare.
In cele ce urmeaza vei regasi cei 7 pasi, adaptati sportului cu kayakul.
1. Recunoaste - trebuie sa recunosti o situtie de criza. Acesta este primul si cel mai important pas. Adica atunci cand este evident ca esti pierdut; kayakul tau a disparut sit u plutesti in deriva prin apa. Oricat de grava ar fi situatie, este in regula sa fii suparat si speriat pentru cateva minute, dar trebuie sa iti revii repede cu capul pe umeri si sa actionezi imediat.
2. Inventariaza a verifica-te pe tine insuti si pe cei din grupul sau din jurul tau. Imediat ce ai ajuns intr-o zona sigura, verifica mai intai daca tu si restul grupului sunteti nevatamati. Retine ca hainele specifice kayakingului, precum cele impermeabile, pot retine single sau pot ascunde unele vatamari.
Imediat ce ai verificat ca toata lumea este in regula, incearca sa identifici un loc bun pentru construirea unui adapost. Apoi verifica imprejurimile pentru a descoperi posibile surse de hrana, apa, lemne, si orice altceva care te poate ajuta sa supravietuiesti.
3. adaposteste-te a este important sa iti gasesti un adapost in orice situatie de salvare, dar mai ales in cazul kayakerilor. Multe morti s-au produs din cauza hipotermiei.
Orice loc unde te poti proteja si iti poti regla temeratura corpului, este considerat un adapost. Acesta poate fi chiar si numai imbracamintea dry top sau pantalonii de kayaking; sau poate fi un adapost in toata regula, construti din copaci. Totul depinde de situatie si de mediul inconjurator.
4. Semnalizeaza a acest lucru il poti face imediat sau poti astepta sa termini mai intai adapostul. Tipul de semnal pe care il poti utiliza, depinde de locul si situatia in care te aflii. Daca te aflii intr-un loc cu trafic mare, nu strica sa fii pregatit sa semnalizezi imediat.
Daca insa faceai kayaking pe un rau in mijlocul Africii, atunci poti sa te ocupi linistit de gasirea unui adapost mai intai.
5. Hidrateaza-te a Apa poate fi mai importanta decat hrana. Un om poate supravietui timp de 3 saptamani fara hrana, dar numai 3 zile fara apa. Daca nu ai apa, dar ai in aschimb ceva mancare, limiteaza cantitatea de hrana consumata. Organismul are nevoie de apa pentru digestie, asa ca, daca mananci, nu faci decat sa te deshidratezi si mai mult.
6. Hraneste-te a Hrana este importanta pentru ca fara a te hrani, organismul incepe sa slabeasca, si te vei simti din ce in ce mai slabit si fizic si mental. O regula de baza este ca, daca este ceva nu cunosti, mai bine nu il mananci. Gandacii si plantele poate nu sunt prea apetisante, dar cel putin aduc un aport de energie organismului.
Ar fi o idee buna sa faci un curs de supravietuire, ca sa inveti ce plate si ce animale pot fi mancate. Nu astepta sa te confrunti cu o situatie limita ca sa poti invata ceva. O data ce ai urmat un curs de supravietuire, incearca sa iti exersezi abilitatile de identificare a plantelor si insectelor.
7. Joaca-te a incearca sa iti mentii o stare mentala pozitiva, fara stress. Astfel vei fi calm si productiv. Daca te aflii intr-un grup, incearca sa jucati jocuri si sa dai diverse sarcini persoanelor cu care te aflii. Astfel iti vei mentine o stare mentala buna pe parcursul situatiei de supravietuire.
Noutati