xtrem.ro  »  Pe Apa  »  Canyoning  »  Valea si canionul Sighistelului din Muntii Bihor

Valea si canionul Sighistelului din Muntii Bihor

1/141
calendar_month 07 Feb 2012, 18:00
Valea Sighistelului adaposteste unul dintre cele mai interesante si mai spectaculoase complexe carstice din M-tii Bihor. Dezvoltata, in cea mai mare parte a sa, in calcare, Valea Sighistelului ofera un peisaj deosebit si neasteptat.

Desi intreaga vale nu masoara decat 9 km, aproape jumatate dintre acestia ii strabate printre pereti verticali care transforma sectorul sau inferior intr-un canion.

Intrarea in sectorul calcaros este marcata de un fel de poarta pe care o formeaza coastele stancoase ale Dealului Tibocoaia in stanga si Fata Pietrei in dreapta. In dreapta valea este dominata de coastele impadurite ale Dealului Corbeasca.

Urmatorul sector al vaii are un aspect mai putin framantat, cu doar cateva stancarii in latura dreapta, dar o noua zona de chei marcheaza confluenta cu Paraul Blidarului.

Aspectul de cheie se conserva neintrerupt, valea transformandu-se intr-un veritabil canion. Doar in doua locuri mai scapa putin din chinga muntelui, unul dintre ele fiind poiana din care se desprinde cararea spre pesterile Magura si Coliboaia.

In continuare malurile se strang intr-o taietura foarte ingusta si salbatica, inaccesibila, care este canionul Vaii Sighistelului, dincolo de care se intinde manunchiul de valcele de la obarsia vaii, rasfirat pe coastele de apus ale Pietrei Muncelului.

Desi traseul este scurt, Valea Sighistelului este un adevarat paradis speologic. Intreg bazinul Sighistelului adaposteste peste 200 de pesteri pe numai 10 km2, fiind arealul cu cel mai mare potential de endocarstificare din tara.

Dintre cele mai cunoscute pesteri din zona Sighistelului amintim: Pestera Corbasca (300 m) cu Lacul de Cristal, frumoase gururi, stalactite, coloane si mari depozite de montmilch; Pestera Coliboaia (310 m) si pestera din Dealul Secaturii (1.450 m) care fac parte din acelasi sistem carstic, cu bogate si variate concretiuni; Pestera Magura (1.885 m) cu galerii labirintice, sali de dimensiuni impresionante si galerii inguste.

Vizitarea Vaii Sighistelului poate avea drept punct de plecare DN 75 Lunca a￯￯ Campeni sau DN 76 Beius a￯￯ Stei a￯￯ Campani, care in localitatea Campani se ramifica continuandu-se spre satul Sighistel cu un drum pietruit.

Alt traseu posibil traverseaza Culmea Magura, venind dinspre Pestera Ursilor, si coboara pe poteca marcata cu punct rosu.

La Canionul Sighistelului se ajunge dupa cca. 3,5 km dinspre satul Sighistel.


 
 
 
 
Sondaj
Este sigura masina de raliu in eventualitatea unui accident?