Lista completa a echipamentului pentru canyoning
1/124
calendar_month 07 Feb 2012, 18:09
Echipament individual

Neoprenul semiuscat de 3 sau 5 mm, recomandabil cel de 5 mm, pentru ca asigura un confort termic bun chiar pentru perioadele de debut sau sfirsit ale sezonului (aprilie - noiembrie). Asigura si o protectie mecanica la lovituri si socuri. Poate fi protejat de contactul direct cu stancile cu ajutorul unor cotiere sau genunchiere.

Casca este obligatorie, exista modele speciale de canyoning, cu orificii de scurgere a apei, dar se poate folosi si o casca de alpinism, conditiia esentiala fiind buna fixare si ajustare pe cap. Casca protejeaza impotriva caderilor de pietre si de eventualele lovituri de pereti.

Manusi, recomandabil din neopren de 3 mm, asigura protectie termica, protectie mecanica la atingerea stancilor sau a eventualelor obstacole si protectie impotriva frecarii corzii la coborarea in rapel.

Incaltamintea este confectionata din neopren de 5 mm cu talpa tare si aderenta care sa permita deplasarea pe rocile din apa. O varianta de compromis o poate constitui folosirea ciorapului de neopren impreuna cu o gheata de munte.

Ciorapi de neopren de 3 mm se folosesc impreuna cu incaltamintea de neopren in cazul temperaturilor scazute , in cazul folosirii unei incaltari prea mari sau impreuna cu o gheata de munte obisnuita.

Cagula asigura protectie termica si la umezeala, poate fi separata de costum sau integrata in jacheta.

Hamul poate fi de tip canyon sau un ham normal de escalada sau speologie, situatie in care se recomanda folosirea unei protectii.

Bucla dubla de asigurare, echipata cu carabiniere.

Coborator tip 8 model normal sau modelul special pentru canioane, prevazut cu clapeta si care permite eliberarea rapida a corzii.

Blocator "Shunt" care asociat cu o cordelina si un coborator permite urcarea pe coarda.

Coarda, se foloseste o coarda statica sau o coarda speciala pentru canyoning, care prezinta avantajul ca pluteste. Lungimea corzii va fi de minim dublul inaltimii cascadei celei mai mari pe care doriti sa o coborati.

Saci de transport al materialelor, prevazuti cu orificii pentru evacuarea apei si saci etansi pentru transportul echipamentelor care nu trebuie sa se ude. In sacii neetansi este bine sa se introduca si un bidon etans pentru materiale, care va asigura flotabilitatea in situatia caderii sacului in apa.

Bidoane etanse sunt folosite pentru transportul materialelor care nu trebuie sa se ude.

Fluier, trusa medicala, coarda salvare 20 m, cordeline, folie supravietuire, coborator opt de rezerva, cutit, ochelari scufundare, spituri (placuta, cheie de piulita, ciocan), bricheta, lanterna, chingi, bucle, geanta echipament, echipament radiocomunicatii, echipament semnalizare, etc.

Este bine sa aveti la Dvs. tot ce credeti ca va este necesar pentru ca la marginea apei, intre munti, rar veti gasi din intamplare ceea ce va lipseste.

Sondaj

Ai incerca parapanta intr-un cadru organizat?