Coarda pentru rapel in canioane si cascade
1/118
calendar_month 07 Feb 2012, 17:55
In majoritatea sporturilor extreme si de cele mai multe ori, viata ta depinde de echipamentul pe care il folosesti. Este bine sa folosesti numai echipament de calitate, care sa intruneasca standardele omologate pentru fiecare sport in parte.

La canioning, echipamentul este neaparat necesar sa includa si corzi, ham, carabiniere, blocatoare, gri-gri, etc. Este obligatoriu sa cumperi produse de calitate, de la magazinele specializate, unde gasesti si persoane experimentate, care iti pot recomanda ceea ce ai nevoie.

Printre marcile de calitate sunt: Petzl, Faders, Edelrid, Black Diamond si multe altele.

In Bucuresti, gasiti cam tot ce aveti nevoie pentru canioning, la magazinele Himalaya, Montrek sau Mountain Experts.

Coarda pentru canioning

La canioning, se foloseste de obicei coarda de 9 sau 11 mm. Nu se recomanda corzile sub 9 mm. De asemeni, corzile pot fi si dinamice, dar aveti grija sa nu fie foarte elastice.

Intrucat coarda se foloseste numai pentru rapel, nu ai nevoie de o coarda speciala care sa sustina si o cadere, cum ar fi la escalada, de exemplu.

Cele mai populare corzi sunt cele de 9 mm, fiind mai usoare si de dimensiuni mai reduse.
Lungimile standard pentru o coarda sunt de 30m, 40m, 50m (corzile traditionale) si 60m. Este de preferat sa se foloseasca 2 corzi de 30m, decat una de 60m, fiind mai usoare si putandu-se imparti greutatea la doua persoane.

Multi practicanti de canioning, au intotdeauna cu ei inca un set de corzi, pentru situatiile de urgenta, cand, de exemplu, trebuie sa abandonezi o coarda pe traseele cu multe cascade.

De asemeni, e bine sa ai si o cordelina cu tine. Cordelina are de obicei lungimea de 10-15m si diametrul de 8mm.

Corzile tratate antiumezeala, se folosesc de regula in canioane, pentru ca absorb mult mai putina apa si nu se ingreauneaza astfel foarte mult. Insa tratamentul antiumezeala nu dureaza foarte mult timp.

Se pot folosi corzi cu interior din polipropilen, care sunt mai usoare si nu absorb apa, intrucat rezistenta lor scauta la caldura nu reprezinta o problema intr-un mediu umed cum este un canion.
Este bine sa ai marcata jumatatea corzii, pentru ca, de regula, la rapelulurile din canioane, se foloseste coarda pusa in doua. Marcajul trebuie facut cu un marker special, care sa nu degradeze rezistenta coarzii.

Exista insa si corzi bicolore, prima jumatate intr-o culoare, cealalta de alta culoare.
De retinut ca, o coarda e 50 m, iti va ajunge pentru un rapel de numai 25 m.

Cele ma cunoscute marci de corzi pentru canioning sunt BlueWater, Rivory, Edelrid, Roca si Beal.

Rigiditatea, greutatea, rezistenta sau textura corzii, variaza de la model la model si de la producator la producator.

Corzile pentru canioning sunt alcatuite dintr-o parte interioara si un invelis. Partea interioara preia toata greutatea, iar daca aceasta se deterioreaza, coarda respectiva va trebui sa fie taiata dupa locul deteriorat si folosita in alte scopuri.

Este normal ca in timp, coarda sa nu mai arate ca noua, insa numai cand apar crestaturi si taieturi in ea, este neaparat nevoie sa fie scoasa din uz.

Praful, nisipul sau mizeria adunata pe o coarda poate actiona ca un abraziv, asa incat e bine sa pastrezi coarda cat mai curate. Corzile pot fi stranse si baga la masina de spalat cu sapun pentru a le curate. Iar rapelul prin cascadele din canioane va ajuta de asemeni la curatarea corzii.
NU uita sa verifici coarda inainte de a pleca la canioning.Corzile se depoziteaza in locuri ferite de umezeala, caldura sau lumina solara.

Sondaj

Ai incerca parapanta intr-un cadru organizat?