Reguli de mers in oras
3/307
calendar_month 31 Aug 2012, 09:16
Mersul prin oras cu motocicleta a inceput sa semene din ce in ce mai mult cu ruleta ruseasca.

Foarte multe accidente au loc zilnic si din pacate multi piloti isi pierd viata in ele.


Ceilalti participanti la trafic nu constientizeaza cat de fragili suntem decat in momentul in care o viata se stinge.

Iata cateva reguli de mers prin oras.
Ele nu te feresc de accident, insa te pot face sa fii mai constient de pericol:

Razboiul urban - regula nr.1 - Nu va bazati pe nimeni in trafic, nu va incredeti decit in propia persoana

Educati-va in asa fel incit sa nu aveti incredere in niciunul dintre participantii la trafic. Paranoia ajuta foarte mult in acest sens. Toti vor sa ma accidenteze, toti imi vor intoarce in fata iar pentru toti culoarea semaforului rosu si semnul de cedeaza trecea reprezinta o invitatie la a ma accidenta. Nu le oferiti aceasta ocazie celor care gresesc in trafic. Noi, motociclstii, fiind extrem de vulnerabili, nu ne permitem acest lux.

Razboiul urban - regula nr.2 - Scaneaza traficul

Acest aspect al mersului stradal este unul extrem de important deaorece, prin anticipare, putem evita situatii care ne pot transforma in statistici.

Pentru o cit mai mare eficenta trebuie ca atentia/puterea de concentrare sa ne-o alocam in acest sens. Cea mai mare si raspindita greseala a motociclistului incepator este faptul ca, un procentaj foarte mare din puterea de concentrare, este alocata motocicletei si nu traficului.

Asta se intimpa in momentul in care abilitatile motocicletei sunt unele care depasesc cu mult experienta celui care o ghidoneaza. Cu cit acest procentaj inclina mai mult spre anticiparea traficului cu atit sansele de a evita si a transforma neprevazutul in prevazut sunt mai mari.

Razboiul urban - regula nr.3 - Fi defensiv si agresiv

A merge defensiv inseamna a lasa loc celorlalti, atit fizic cit si la nivel de atitudine/mental, sa greseasca. Iese sau nu iese in depasire masina din fata ? - cu siguranta va iesii, ma vede sau nu ? - nu ma vede, intoarce taxiul ala sau nu ? - fac pariu ca va intoarce ... si tot asa.

Agresivitatea in trafic trebuie folosita numai in scopul de a ne face simtita prezenta/vazuti/observati: un claxon, o faza mare sau orice alceva ce functioneaza in acea situatie.

Razboiul urban - regula nr,4 - Nu merge cu viteza prin oras

In primul rind viteza, in sine, nu ucide, ea ucide sau schilodeste numai atunci cind este folosita in conditii neadecvate cum este traficul aglomerat si foarte greu de `scanat`.

Viteza trebuie adaptata la conditiile de drum si de trafic in asa fel incit sa lasam loc celorlalti participanti la trafic sa ne observe sau sa greseasca.

Sursa: motociclism.ro
Sursa originala: sportrider.com

Sondaj

Ati fi dispusi sa faceti scufundari intr-o zona populata de rechini?