Reglarea avansului
2/255
calendar_month 03 Feb 2012, 17:52
Reglarea propriu-zisa a avansului:

- se infileteaza comparatorul in locul uneia dintre bujii;

- se desface capacul din dreapta, lasand liber accesul spre platoul cu platine;

- se regleaza, mai intai, distantele intre contactele fiecarei perechi de contacte cu platine. Distanta dintre contacte trebuie sa fie de 0,4 mm (in cazul motocicletelor IZH Jupiter).

Acest reglaj se realizeaza cu ajutorul unor lere, un manunchi de mai multe lamele metalice, de diverse dimensiuni, incriptionate cu dimensiunile (grosimea) exprimata in milimetri. Acest dispozitiv se gaseste in comert sau se poate realiza, din lamele metalice, dimensionate prin comparare sau masurare (cu ajutorul sublerului).

La motocicletele IZH Jupiter, deci cu doi cilindri, in doi timpi, se regleaza, mai intai, avansul pentru pistonul din partea dreapta. Astfel, se roteste surubul din capul rotorului (odata cu el se va roti si cama excentrica ce realizeaza deschiderea platinelor), in sensul acelor de ceasornic, pana in momentul in care acul indicator al ceasului comparator isi schimba directia de deplasare. In acel punct se regleaza acul indicator al ceasului comparator la pozitia zero prin rotirea ramei acestuia.

In continuare, se conecteaza schema prezentata la accesorii electronice (ceasul comparator), sau, eventual, un simplu bec, intre platina ce corespunde pistonului a carui avans il reglam (pistonului din partea dreapta ii corespunde platina de sus a platoului de platine), borna "+", si masa (borna "-") ce poate fi orice parte metalica a motocicletei (chiuloasa, suruburi de prindere a accesoriilor mecanice, cadrul motocicletei, etc.).

Se introduce cheia in contact, se roteste pe pozitia pornit, apoi se cupleaza bobinele (se actioneaza butonul de pornire, din partea dreapta a ghidonului). Se roteste rotorul (in prealabil cutia de viteze se afla, bineinteles, pe punctul mort - scoasa din viteza) in sens trigonometric (in sens invers acelor de ceasornic) - intre timp becul sau LED-ul din schema prezentata fiind aprinse -, si se contorizeaza numarul de rotatii ale acului indicator al ceasului comparator de la punctul zero si pana la stingerea becului sau LED-ului. Momentul stingerii lampii corespunde momentului deschiderii contactului cu platine pentru pistonul in curs de reglare. Aceasta operatie a fost o verificare a avansului ce a corespuns pana acum pistonului respectiv.

Se opresc contactele (cel putin alimentarea bobinelor) si se stabileste apoi o valoare a avansului dorit pentru pistonul in curs de reglare, valoare a avansului ce va trebui sa-i corespunda si celui de-al doilea piston (in cazul a doi cilindri), prin rotirea rotorului si stabilirea acului indicator al comparatorului la distanta stabilita.

De exemplu, daca dorim sa reglam avansul la 2,5 mm, acul indicator al comparatorului va trebui sa fie deplasat cu doua ture si jumatate (doua cadrane si jumatate ale ceasului comparator) in urma punctului zero, punctul zero fiind acel punct in care pistonul respectiv se afla la detenta maxima (in cea mai inalta pozitie), la aceasta pozitie a pistonului va trebui sa se realizeze aprinderea, deci, cu alte cuvinte, deschiderea contactelor cu platine.

Deci, se vor desface putin suruburile platoului cu platine (cu contactul pus) care se va roti apoi, incet, pana cand contactele respective pentru pistonul in curs de reglare vor fi la limita deschiderii, deci, daca se va continua rotirea camei in sensul normal de mers, dupa cel mult 0,1 mm contactul respectiv se va deschide, realizand, in mod normal, aprinderea. Dupa ajungerea in acel punct, se vor strange suruburile platoului cu platine, realizand apoi o verificare a avansului pentru pistonul respectiv, verificare descrisa mai sus.



Pentru reglarea pistonului din stanga (acest piston se regleaza ultimul), se vor trece prin pasii prin care s-a trecut la reglarea pistonului din dreapta, cu deosebirea ca suruburile platoului de platine ce se vor desfileta vor fi cele ce fixeaza platoul mobil (cel din dreapta-jos a platoului cu platine), corespunzator pistonului din stanga. Cu toate suruburile ce fixeaza platoul cu platine stranse, deci cu platoul fixat, se realizeaza o verificare a reglarii avansului pentru pistonul din stanga.

ATENTIE 1: Avansul pentru cele doua pistoane (in cazul motocicletelor cu doi cilindri, in doi timpi) se va regla identic pentru fiecare din cele doua pistoane (ex.: 2,5 mm si pentru pistonul din dreapta si pentru pistonul din stanga).

ATENTIE 2: In timpul reglarii avansului, deci in tot timpul in care ceasul comparator se afla montat in locul bujiilor, nu se va da pedala, existand in acest caz riscul deteriorarii comparatorului.

Sursa: MotorClub.ro

Sondaj

Cum ai prefera sa fii legat daca ai practica bungee jumping?