Permis de conducere pt scuteristi - noua lege
3/309
calendar_month 13 Sep 2012, 11:05
De multe ori mi s-a intamplat sa ma trezesc la semafor, asteptand culoarea verde, ca sunt inghesuita de vreun scuterist grabit care nu avea loc de mine si care trecea nonsalant pe rosu.

M-am intrebat mereu ce o fi in mintea unor astfel de exemplare care ignora cele mai elementare reguli de circulatie si-si pun atat viata proprie in pericol cat si pe a celorlalti, fie ei participanti la trafic sau pietoni.

Vina insa nu le apartine exclusiv lor, ci in egala masura si sistemului legislativ mult prea permisiv, care presupune ca unica obligativitate pentru conducerea unui moped pe drumurile publice doar un atestat eliberat de o scoala de soferi.

Atestat care se obtine de cele mai multe ori cu o spaga marunta la instructor, desi cel ce urmeaza sa il obtina nu stie nici macar sa scrie sau sa citeasca.

Ei bine, cel putin la nivel de teorie, din ianuarie 2013 avem vesti bune! Probabil din cauza numarului tot mai crescut de accidente rutiere provocate de scuteristi care habar nu au de regulile de circulatie, legiuitorii s-au hotarat in sfarsit sa faca ceva.

Astfel ca cei peste 200.000 de proprietari de scutere care circula acum pe drumurile publice doar in baza acelui atestat vor trebui sa treaca pe la scoala. Scoala de soferi.

Si nu sa-si ridice alt atestat, ci sa parcurga toate etapele normale pentru obtinerea unui permis de conducere. Adica ore de conducere, ore de legislatie si, cel mai important, sustinerea unui examen cu politistii de la Rutiera.

Categoria necesara conducerii in legalitate a unui moped si triciclu cu motor se numeste AM, iar directiva este impusa de catre Uniunea Europeana inca din anul 2006, fara posibilitate de implementare pana acum, sustine comisarul sef Lucian Dinita.

Permisul de conducere categoria AM va avea o valabilitate de cinci pana la zece ani, iar la fiecare reinnoire, soferii vor fi obligati sa efectueze si controlul medical.

Suna bine, dupa parerea mea. Parca prea bine pentru a fi adevarat... Sper insa sa ma insel.

Diana P.

Sondaj

Ce consideri indispensabil in echipamentul de drumetie?