Mersul pe ploaie, ce trebuie sa stii?
2/259
calendar_month 03 Feb 2012, 18:10
Invariabil atunci cand ai ales sa iti cumperi mototcicleta ai fost constient ca nu intotdeauna vei circula cu ea pe o vreme superba, cu soare, caldura si asfalt uscat.

Daca la temperaturi foarte scazute nu este recomandat deloc mersul cu motocicleta, nu se poate spune acelasi lucru despre mersul pe timp de ploaie.

Atata timp cat respecti niste reguli obligatorii, mersul pe ploaie nu ar trebui sa ridice probleme niciunui biker, fie el incepator sau cu suficienta experienta.

- atentie sporita la carosabilul umed. Din cauza ploii, distanta de franare creste considerabil, asa ca pastreaza o distanta mai mare intre tine si vehiculul din fata ta si fii mereu cu ochii pe stopul de frana al celui din fata.

- nu brusca franele, mai ales frana de fata. Orice manevra brusca a franelor poate duce la blocarea rotii si inevitabil la rasturnarea motocicletei, mai ales in cazul rotii fata.

Asigura-te ca franezi din timp, ori de cate ori este nevoie si nu astepta pana in ultimul moment.

- nu accelera brusc, mai ales la iesirea din curbe. Daca pe carosabil umed accelerarea la iesirea din curba te ajuta mult la manevrarea motocicletei, acest lucru este interzis pe timp de ploaie. Roata tractoare poate patina, iar rezultatul este acelasi ca in cazul franarii bruste.

- atentie sporita la trecerea peste obiecte metalice. Daca pe vreme buna traversarea sinelor de tramvai sau a gurilor metalice de canal nu iti ridica nici un fel de probleme, alta este situatia cand ploua. Sinele de tramvai ude devin un adevarat patinoar si iti pot a￯￯furaa￯￯ intr-o fractiune de secunda roata fata. O solutie este traversarea lor cat mai perpendiculara si cu ambreiajul tras.

- echipeaza-te corespunzator. Ploaia, chiar daca este una calda, scade temperatura corpului, semnificativ. Un corp inghetat este unul cu insuficiente reflexe pentru situatii de urgenta, mai ales daca in vizor sunt mainile si picioarele. Asigura-te ca ai echipament special de ploaie, impermeabil, precum si stergator special, de cauciuc, pentru stergerea vizierei.

- intotdeauna circula cu luminile aprinse. Desi este prevazuta si in codul rutier aceasta obligativitate, pentru orice conducator de motocicleta, trebuie sa stii ca un vehicul care circula cu luminile aprinse este net vizibil fata de unul care nu se oboseste sa le aprinda.

- nu te pozitiona in unghiurile moarte ale masinilor. Vizibilitatea pe timp de ploaie fiind oricum mult scazuta, asigura-te ca esti intotdeauna vazut, pozitionandu-te mereu in zona de vizibilitate maxima a celorlalti soferi. Asigura-te ca ii vezi oglinda soferului din fata.

Daca ti-ai insusit toate aceste lucruri, multe de bun simt si absolut normale, probabilitatea unui accident scade semnificativ, iar mersul pe ploaie nu mai reprezinta un lucru neplacut.

Autor: Tashulina

Sondaj

Credeti ca surfingul este periculos?