Mersul in grup, ca incepator
2/267
calendar_month 22 Mar 2012, 10:28
Cel putin la inceput, dupa ce de abia ti-ai luat permisul moto, increderea in propriile capacitati nu este destul de mare incat sa te incumeti singur pa strada cu motorul.

Iar atunci de regula intervin prietenii mai experimentati, care fie merg cu tine la primele iesiri cu motorul, fie iti tin doar teorie cu privire la ceea ce ar trebui sa stii pentru ca deplasarea pe motor sa se desfasoare in siguranta.

In cazul fericit in care ai totusi tovarasi de drum la primele iesiri, nu uita totusi ca exista niste reguli bine stabilite ale mersului in grup, reguli care daca le respecti te ajuta sa eviti situatiile periculoase sau un posibil accident.

La o trecere sumara in revista a acestora, am subliniat cateva:

-un grup de dimensiuni normale numara, cel putin la primele drumuri, maxim 4 motociclete. Incepatorul se va simti derutat de un numar mai mare de motoare si va trebui sa fie atent la toate manevrele acestora.

-de regula, motociclistul incepator este bagat la mijlocul grupului. 2 motociclisti cu experienta vor deschide, respectiv inchide grupul, nepermitand conducatorilor auto prea impulsivi sa il inghesuie pe incepator.

-incepatorul va pastra o distanta suficienta fata de motociclistul din fata sa, pentru a evita o frana prea brusca in cazul unui obstacol in trafic si acrosarea celui din fata sau blocarea rotilor motocicletei, la franare.

-la mersul in grup alinierea motociclistilor se face in zigzag, atat pentru o mai buna vizibilitate a fiecarui motociclist, cat si pentru o mai mare distanta in cazul unei franari bruste sau pentru a lasa loc de manevra unei masini care depaseste grupul.

Tashulina

Sondaj

Cum ingrijiti skiurile?