Curs de prim ajutor moto - victima constienta
calendar_month 04 Sep 2012, 12:31
Acum cateva zile am avut norocul sa particip la un curs de prim ajutor moto organizat de catre Asociatia React si Fundatia pentru SMURD.
Desi am cunostinte medicale de ani buni si nu ma pierd deloc cu firea atunci cand asist la un accident cu victime, trebuie sa recunosc ca aveam multe lacune in ceea ce priveste primul ajutor pe care orice persoana ar trebui sa stie sa il acorde ranitilor pana la venirea ambulantei.
Reprezentantul SMURD ne-a explicat cu lux de amanunte in ce constau manevrele de acordare de prim ajutor, astfel incat sa ne asiguram ca facem ceea ce trebuie si ca mentinem in viata victima pana la sosirea cadrelor medicale specializate.
Accidentele moto sunt diferite de cele auto, prin gravitatea sporita a accidentarii conducatorilor de motocicleta.
Daca in cazul celor auto principalele daune sunt cele ale autovehiculului iar soferul sau pasagerii implicati in accident se aleg frecvent doar cu o sperietura sau cel mult o entorsa, nu acelasi lucru se poate spune despre motociclisti.
Contactul dintre corpul uman si fierul caroseriei determina accidentari grave, multe incompatibile cu viata.
Iata de ce este bine de stiut cand si cum sa acorzi primul ajutor pana la venirea ambulantei, caci acele prime minute de dupa un accident sunt de foarte multe ori hotaratoare pentru supravietuirea victimei.
La locul unui accident se strang de foarte multe ori o multime de persoane care, in ciuda unor bune intentii, fac manevre periculoase pentru persoana accidentata.
Iata pe scurt o prezentare a unor situatii ipotetice si a manevrelor corecte in astfel de cazuri. Ele se aplica in cazul in care victima accidentului este un motociclist:
Victima este culcata la pamant, pe spate, avand casca pe cap:
- se cheama in ajutor cel putin o persoana din cei prezenti in jur, in sensul de a fi disponibila cu un apel telefonic atunci cand se va solicita ambulanta
- se verifica constienta persoanei accidentate, intai verbal, intreband-o daca este constienta si ne poate vedea si auzi, apoi tactil, asezandu-ne in genunchi langa ea si miscand-o incet de umeri. Daca persoana nu reactioneaza se verifica pulsul acesteia si respiratia, la nivelul cutiei toracice, deschizand fermoarul gecii moto si indepartand tricoul.
- i se ridica viziera castii in cazul in care aceasta mai este atasata la casca si se verifica curelusa de prindere de sub barbie, pentru a nu obtura respiratia victimei
- daca victima este constienta si receptiva se lasa casca pe cap, se deschide incet geaca moto si se asigura ventilatia in jur.
Imediat apoi se suna la numarul unic de urgenta 112 si se anunta dispecera ca victima este constienta. Acest lucru este important de stiut pentru a se trimite tipul de ambulanta potrivit unor astfel de cazuri.
- se incearca linistirea victimei prin sustinerea mainilor si impiedicarea miscarilor necontrolate sau a ridicarii in picioare. De multe ori victima nu constientizeaza pericolul accidentarii si nici gravitatea acestuia, fiind sub influenta socului si a adrenalinei
Victima este culcata la pamant, pe burta sau intr-o parte, avand casca pe cap:
- se efectueaza manevrele prezentate in situatia de mai sus, cu mentiunea ca victima se va intoarce pe spate. Intoarcerea se va face de catre minim 3 persoane.
Mana victimei aflata in partea inferioara se va ridica prin rasucire si se va pozitiona deasupra fetei, astfel ca dupa intoarcere aceasta sa nu fie prinsa sub corp.
O persoana ii va sustine capul si gatul in zona cervicala, iar celelalte doua vor plasa cate o mana pe soldul, costele si genunchiul victimei.
Intoarcerea se va face la unison, la semnalul celui ce sustine capul, fara modificarea unghiului de inclinatie al gatului sau al capului. Sub cap se va pune un suport de duritate medie, pentru pastrarea pozitiei.
In materialele urmatoare vor fi prezentate si celelalte situatii de acordare a primului ajutor. De asemenea puteti viziona si restul imaginilor de la cursul de prim ajutor moto aici: Curs de prim ajutor pentru motociclisti - Bucuresti, 28 august