Cizme moto vs. ghete moto
2/284
calendar_month 21 Mai 2012, 11:40

Incaltamintea moto joaca un rol crucial in protectia ta ca motociclist.


Este o mare greseala sa consideri ca numai casca si manusile sunt piesele de baza ale echipamentului moto, sau sa atribui o importanta scazuta incaltamintei speciale pentru motocicleta.

Un picior prins sub motocicleta sau intre motocicleta si autovehicului implicat in impact in cazul unui accident este o situatie foarte frecventa din pacate si trebuie avut in vedere ca numai incaltamintea speciala cu protectii poate salva o glezna sau o tibie de la strivire.

Insa din pacate foarte multi motociclisti renunta la incaltamintea moto speciala mai ales cand merg prin oras, fie din comoditate, fie din cauza disconfortului creat de incaltamintea rigida si a temperaturilor mari din timpul verii.

Insa pentru restul care acorda importanta cuvenita protectiei piciorului in timpul mersului pe motor apare inevitabil intrebarea: cizma moto sau gheata moto, mai ales la drumurile scurte prin oras?

Da, cizma moto este incomoda la mers, din cauza zonei de tibie intarita pentru a proteja eficient osul in cazul unui impact. Zona care nu se regaseste la ghetele moto, care se termina undeva mult sub genunchi, peste glezna.

Ambele sunt prevazute atat cu intarituri speciale in jurul osului gleznei, cu rol de protectie, cat si cu zona de varf usor intarita.

Alegerea cea mai comoda este evident gheata moto, insa in cazul unui accident in care zona superioara a gambei este cea lezata, nu prea este de folos. Da, gheata moto ofera o aerisire mai buna a labei piciorului atunci cand temperatura de afara creste, dar pierde puncte importante la capitolul protectie.

Si atunci care este solutia? Exista vreun compromis?

Se pare ca da, din fericire. Este combinatia gheata moto si genunchere lungi, ce "prind" in zona protejata intreaga tibie, pe langa articulatia genunchiului.

Sondaj

Cum ai prefera sa fii legat daca ai practica bungee jumping?