Wingsuit flying sau parasutismul pentru experti
calendar_month 06 Feb 2012, 15:13
Omul pasare - un Superman modern
Daca il vedeti pe Batman zburand deasupra voastra, sa nu va inchipuiti ca ati luat-o razna. El este cat se poate de real. aOamenii pasarea, amatori sau profesionisti de wingsuit flying, arata exact ca eroii din filmele si desenele animate insa acestia experimenteaza ceea ce noi doar cu gindul visam. Sa zburam liberi!
Wingsuit flying-ul sau arta naturala care aduce corpul uman cel mai aproape de evolutia suprema - zborul - isi are originile undeva pe la inceputul anilor a30. De-a lugul primelor trei decenii de incercari, pina in 1961, cind zborul devenea tot mai tentant, iar pretendentii tot mai desi, 72 dintre cei 75 de pionieri ai acestui sport au murit in incercarea lor de a pacali gravitatia.
Totusi, supravietuitorii, dintre care faceau parte Clem Sohn, un tinar insetat de adrenalina care era convins ca moartea il va ocoli pentru totdeauna si Leo Valentin, un parasutist din perioada celui de-al II-lea Razboi Mondial, le-au dat incredere pretendentilor, care, in ciuda ratei extraordinar de mari a accidentelor si a deceselor, nu au fost deloc putini. Chiar daca au devenit repede idolii a mii de tineri, cei doi pionieri ai wingsuit flyingului si-au gasit sfirsitul la virste destul de fragede.
Echipament wingsuit flying
Costumul de zbor, de la care provine si denumirea sportului, este numit wingsuit. Acesta este asemanator unui costum de schi, totusi este special creat pentru a putea plana, o membrana groasa fiind adaugata intre membre si corp. Pe langa wingsuit, echipamentul contine si o parasuta care este folosita la incheierea zborului, in momentul in care aomul-pasarea, asa cum este numit practicantul acestui sport, alege sa incheie planarea.
Zborul wingsuit
Chiar daca la prima vedere, daca nu ti-e frica de inaltimi si ai ceva experienta in parasutism, pare o joaca de copii, wingsuit flying-ul nu este un sport usor de practicat. De la desprinderea de avion si pina la deschiderea parasutei, o multime de tehnici trebuie puse in practica. Desprinderea de avion trebuie facuta cu mare atentie iar membrana costumului trebuie tinuta strinsa, pentru a nu avea un efect initial de ridicare si, implicit, lovirea de avion.
De asemenea, o data ajuns in aer, azburatorula trebuie sa deschida atit bratele cit si picioarele, in paralel, pentru a evita un efect de rasucire si pentru a putea controla planarea. Daca viteza avionului va sperie, sariturile pot fi facute si din elicopter, balon sau chiar de pe un plan fix.
Acest sport, pina la urma teribilist, a devenit popular la sfirsitul anilor 90 si 2000, cand Jari Kousma si Robert Pecnik s-au inversunat si au realizat acest tip de uniforma zburatoare, punand bazele primei companii de produse wingsuit pentru public si totodata calificata a antrena doritori, Birdman Inc.
Desi multi au experimentat saritura cu parasuta, cele doua sporturi trebuie abordate separat. Pentru a deveni un zburator wingsuit, este obligatoriu sa le inveti pe amindoua si sa ai musai peste 200 de sarituri cu parasuta, sub atenta supraveghere a unui instructor, pentru a fi capabil sa sari fara asistenta. In SUA, exista mai putin de zece academii de wingsuit flying.
Competitii de wingsuit flying
Prima competitie oficiala de wingsuit flying a avut loc in premiera mondiala la Chamonix Winter Outdoor Games 2008, a. Tot anul trecut, iubitorii zborului liber si-au demonstrat veleitatile in domeniu in cadrul concursului Wingsuit Boogie and Competition Hungary 2008, care s-a desfasurat in perioada 10-13 iulie, in cel mai popular loc din Ungaria, si anume Kapos DZ.
Patrick de Gayardon a primul Batman
Patrick de Gayardon, supranumit si cascadorul cerului a facut din azborul liber un sport dorit acum de cautatorii de senzatii duse la extrem. Francezul care a sfidat moartea si care n-a fost crutat de ea a fost unul din primii cutezatori de skysurfing care a dat stil acestui sport. Si-a gasit sfirsitul in Hawaii, la 13 aprilie 1998, in timpul unei demonstratii de wingsuit (testand un nou sistem de deschidere a parasutei).
Vestea mortii sale a rascolit comunitatile de skydiveri din toata lumea si inca o mai face. Patrick a prevazut inca de atunci posibilitatile acestui zbor fascinant dar periculos, declarand, chiar inainte de teribilul accident, ca ain curand, skidiverii cu 200 de sarituri la activ vor putea incerca si wingsuit flying, un sport ce va deveni cu siguranta, apreciata.
Sursa: PilotMagazin.ro