Saltul cu parasuta in patru pasi
calendar_month 04 Feb 2012, 13:06
La 15 ani de cand zburatorii nu mai sunt o amenintare pentru vreun sistem totalitarist, in Romania zborul privat ramane apanajul aparatelor ultrausoare. Nu avem prea multe jeturi sau avioane de parasutism care sa functioneze in regim privat. Avem, in schimb, sute si mii de parapante si motodeltaplane. Si mai avem doar doi operatori privati si 16 locatii din subordinea Aeroclubului Romaniei unde inca se mai poate sari cu parasuta. Cum ajungi sa faci un asemenea salt? Din patru pasi!
Primul pas spre zborul cu parasuta consta in evaluarea riscului la care va expuneti. Evident, in functie de ce vreti sa demonstrati, se poate spune despre sky-dive si parasutism si ca e mai sigur sa le practicati decat sa traversati strada sau ca sunt sporturi rezervate descreieratilor cu tendinte suicidale. Adevarul este ca accidentele sunt destul de rare. In SUA se fac sase milioane de salturi de sky-dive anual, iar numarul deceselor (tot anual) a atins o medie de 35. Accidentele s-au inregistrat mai ales in randul celor care aveau experienta in salturile cu parasuta, nu printre elevi si incepatori, care sunt siliti sa respecte ]la sange] normele de protectie.
Daca asta nu va sperie, va trebui totusi, inainte de primul salt, sa fiti foarte sinceri in ceea ce priveste starea fizica generala. Pentru propriul bine, este de preferat sa renuntati la idee in cazul in care aveti o istorie punctata de afectiuni cardiace si/sau lesinuri, dar si daca ati donat sange de curand sau veniti direct de la scuba diving (diferentele rapide de presiune si altitudine pot genera tulburari sau accidente cardio-respiratorii).
Al doilea pas, inainte sa va apucati de acest sport, este sa faceti o estimare a resurselor financiare si a timpului de care dispuneti. Daca aveti suficient din ambele, puteti apela la un club si puteti spera sa ajungeti un sportiv de performanta. Daca nu, exista oricand posibilitatea de a sari alaturi de un instructor, cu o parasuta dubla, fara sa aveti nevoie de cursuri, ci doar de un briefing de 20 de minute.
Al treilea pas, in functie de ce ati hotarat, este sa alegeti locul unde sariti. In cazul in care va hotarati pentru una dintre cele 16 locatii ale Aeroclubului Romaniei, puteti parcurge gratuit (daca aveti 16-22 de ani) cursurile de baza - pregatire teoretica, antrenamente fizice si examenul final.
Dupa inca doua salturi (18 euro/salt), puteti spune ca sunteti gata sa practicati acest sport, pe care-l veti cunoaste relativ bine dupa inca 30-40 de salturi. Pentru cei care ocupa primele locuri in tara la parasutism (pe judet sau primii 10-20 pe tara) salturile raman gratuite, pentru ceilalti se vor taxa cu 15 euro (plus alti cinci euro pentru chiria parasutei, daca nu o cumparati singuri).
Daca nu considerati insa ca acest hobby merita foarte mult din timpul dumneavoastra - locatiile determinandu-i pe multi sa tina parasutismul ca pe o pasiune de vacanta - exista intotdeauna posibilitatea sa va adresati unuia dintre cei doi operatori particulari din Romania - unul la Ploiesti si unul la Tuzla, la 25 de kilometri de Constanta, o locatie tot mai populara in ultima vreme, mai ales printre parasutistii straini.
Un salt cu instructorul la Tuzla ajunge la 150 de euro la care, daca tot il faceti, se adauga 25 de euro pentru cameramanul care sa va filmeze aventura.
Dupa ce ati luat toate aceste decizii, nu mai trebuie decat sa stabiliti o data - chit ca vreti sa aniversati un an de casatorie sau implinirea a 50 de ani de munca, e bine sa aveti o rezervare facuta. Majoritatea considera ca primul salt va fi o lunga si placuta cadere. Nimic mai fals! Senzatia de cadere este mai degraba inlocuita de una de `calarit un tun cu aer`, dat fiind stresul la care este supus corpul din cauza vitezei si frecarii cu aerul. Punctul critic este cel in care doriti sa deschideti parasuta si cand se naste marea intrebare: `Se deschide sau nu?`. Aici, cel mai des, chiar nu aveti de ce sa va faceti probleme.
Daca va hotarati sa intrati in cercul restrans al parasutistilor, trebuie sa va asteptati la cheltuieli serioase, in cazul in care decideti ca oferta-standard a cluburilor nu va satisface. Un set Parachutes de France nu foarte actual, Techno 98, complet, ajunge la 1.675 de dolari si include tot, de la parasuta si rezerva, la saci, harnasament si manual de intrebuintare. Ceea ce face, la un numar mic de salturi, sa fie mai rentabila taxa de 5 euro perceputa de cluburi pentru inchirierea echipamentului.
Autor: Radu Rizea