Parasutismul: un stil de viata pentru cei curajosi
1/18
calendar_month 06 Feb 2012, 14:52
Ati vrut vreodata sa sariti cu parasuta din avion? V-ati inchipuit cum este sa pasesti in gol si sa fii aproape mort de frica? Evident ca multi dintre voi sinteti insetati de adrenalina, dar numai cei cu adevarat rezistenti, psihic si fizic, vor reusi sa faca acest pas. Nu foarte multa lume stie ca pentru a ajunge sa zbori este necesara o pregatire de aproape o jumatate de an, un program ca la armata, o disciplina desavirsita, o rabdare de fier si multa ambitie. Ne-am interesat pentru voi unde se poate face acest sport si in ce conditii.

Aeroclubul Aurel Vlaicu functioneaza pe aerodromul Clinceni, la kilometrul 16, pe soseaua Bucuresti - Alexandria, doi kilometri pe drumul lateral dreapta, inainte de comuna Cornetu.

Inscrierile la cursurile de parasutism incep in iarna, iar, in aprilie, examenele. Exista si un examen de admitere, ce consta in probe de rezistenta (1.000 m baieti, 800 m fete), viteza pe 100 m, tractiuni la bara, flotari si saritura de pe loc. Pentru selectie in cadrul aeroclubului, virsta minima este de 16 ani, iar cea maxima de 22 de ani. Pentru cei sub 18 ani, este necesar acordul parintilor. Cine are peste 22 de ani va trebui sa scoata din buzunar 17 euro pentru fiecare lansare de la 1.000 de m.
Pentru a obtine licenta de zbor, se executa 25 de lansari din avion, zece automate (cu cordonul legat de cadrul central al avionului) si 15 la liber (deschiderea proprie a parasutei). Cu acest certificat puteti zbura mai departe in orice aeroclub particular, iar cei cu adevarat pasionati pot avansa si pot continua acest sport la nivel de performanta.

Aeroclubul are subunitati in marile orase din Romania: Arad, Oradea, Iasi, Brasov, Cluj, Satu-Mare, Ploiesti, Suceava, Tirgu-Mures, Craiova, Baia Mare, Deva, Sibiu si Pitesti.

Daca va tin buzunarele si doriti o doza de adrenalina, puteti sari cu parasuta cu o pregatire prealabila doar de vreo ora. O lansare in tandem costa in jur de 120 de euro, iar daca doriti sa fiti filmati si sa le aratati prietenilor isprava voastra, o puteti face contra sumei de 20 de euro. Saritura in tandem presupune sa fiti agatati intr-un ham de catre unul dintre instructorii cu ani multi de experienta.

Unul dintre acesti instructori, Silviu Ludzac, lucreaza aici de peste 20 de ani si este trup si suflet cu elevii lui. Parasutismul este viata lui si ne-a marturisit ca nimic nu se compara cu senzatiile prin care treci in tot acest proces. Mai intii este nerabdarea de a zbura. Ca incepator trebuie sa faci exercitii fizice timp de o jumatate de an, sa inveti pe rupte si sa fii pregatit pentru orice situatie neprevazuta. Disciplina la care sint supusi tinerii sportivi este foarte stricta, dar putini sint cei care se dau batuti. De aceea instructorii sint foarte mindri ca acest mod de viata ajuta la educarea tinerilor. Ei renunta la iesirile la discoteca, pentru a-si petrece ziua de simbata la aerodrom, la antrenamente. Sportivii sint selectati in functie de aptitudini, unii sint buni pentru aterizari de precizie, la punct fix, altii pentru acrobatie, iar altii pentru lucrul in echipa. Gradul de risc nu este deloc mare, atit timp cit exista o cale de rezolvare a orcarui pericol. Daca pleci la drum cu un bagaj solid de cunostinte, atunci totul se poate rezolva.

Dan Brezuica este singurul campion european al Romaniei la parasutism. Este tinar si, probabil, ar fi putut face orice altceva. Dar a ales acest drum. Si el tot la Clinceni a inceput. A investit multa munca si ambitie in acest titlu si, de ce sa nu recunoastem, si in echipament.



Aeroclubul apartine de Ministerul Transporturilor si, fiind institutie de stat, dotarile sint destul de modeste fata de cluburile particulare. Desi au 53 de parasute de calitate superioara si avioane AN2, acestea nu sint suficiente pentru numarul de elevi interesati de acest sport.

Cu toate ca este instructor voluntar la aeroclub, Dan Brezuica vrea sa sprijine tinerii, vrea sa le insufle si lor aceeasi pasiune care l-a facut sa cunoasca gustul performantei. Adrenalina, ne spune el, nu se poate explica, e un lucru unic; daca anumite lucruri pe care le faci pentru prima oara le uiti, aici asa ceva nu se poate. Ramin undeva, acolo, intr-un sertaras si de cite ori il deschizi iti amintesti cu placere.

Pentru cei care vor cu adevarat sa faca perfomanta in acest sport, este necesar, in primul rind, sa aiba propriul lor echipament care este destul de costisitor: o parasuta de nivel mediu costa aproximativ 3.000 de euro, costumul - 200 de euro, casca - 600 de euro, altimetrul - 150 de euro, manusile - 50 de euro. La toate acestea se adauga inchirierea unui avion si combustibilul necesar pentru a te ridica la o anumita inaltime.

Nu este un lucru simplu sa sari de la cel putin 1.000 metri doar cu o pinza bine ambalata intr-un sac. Cu toate acestea, in fiecare an, tineri din toate colturile tarii atit baieti, cit si fete se indreapta spre acest sport.

Dupa multa munca, dupa multe nopti nedormite cu gindul la ziua in care vor auzi zumzetul motorului de avion si se vor arunca in gol, acel vis special se implineste. Cu toate ca isi fac tot felul de griji, daca se va deschide parasuta, cum va fi aterizarea si multe alte ginduri prapastioase, totul este bine pina la urma si ajung teferi pe Pamint. Cei care au primit botezul aerului si au devenit parasutisti vor sa ajunga sa zboare cit mai repede, fara nici un pic de teama, sa fie curajosi ca si instructorii lor, iar cind sar sa se distreze lipsiti de griji.

Text: Ana-Maria Tanasescu

Sondaj

Ai incerca parapanta intr-un cadru organizat?