Marea, vazuta de la 3.000 de metri inaltime
1/16
calendar_month 06 Feb 2012, 14:39
De pe Aerodromul Tuzla, cei care s-au saturat sa vada litoralul de la orizontala pot avea o perspectiva unica asupra tarmului Marii Negre, daca aleg sa faca un salt cu parasuta.

Chiar daca unii fac asta pentru prima data, nu sunt motive de ingrijorare, pentru ca se executa un salt in tandem cu instructorul. Cel mai simplu salt cu parasuta este cel in tandem, care se face de la 3.000 de metri altitudine. Dupa o cadere libera, de 45 de secunde, urmeaza un zbor lin de circa 6-7 minute.

Toata distractia va costa 150 de euro. Daca vreti sa va laudati la prieteni cu isprava din vacanta, puteti solicita ca un alt parasutist profesionist sa va filmeze saltul, pentru inca 25 de euro. Odata ce ati ajuns la sol, veti primi un certificat care atesta ca ati facut saltul, precum si DVD-ul care sa starneasca invidia amicilor. "Vin oameni de afaceri, profesori universitari, dar si oameni simpli.

Am avut persoane care la sol pareau foarte speriate si puneau tot felul de intrebari, dar in aer s-au comportat ceas", ne-a spus Adi Costandache, instructor la Aerodromul Tuzla. Intr-un sezon, in jur de o suta de persoane aleg aceasta distractie. "Foarte multi vor sa-si demonstreze ceva si reusesc.
Cei mai multi sunt extaziati de realizare si raman clienti fideli, iar altii fac saltul, le place, dar nu spun ca nu-l vor mai repeta", ne-a mai spus Adi Costandache. Unii chiar au ales sa-si sarbatoreasca ziua de nastere la inaltime, asa cum a fost cazul unei norvegience de 24 de ani.

Primul salt creeaza dependenta

Pentru cei mai multi, primul salt creeaza dependenta, asa ca se inscriu la scoala de parasutism. Cursurile pentru obtinerea licentei de parasutism costa 660 de euro si au o parte teoretica si o parte practica, de 25 de salturi. Primele salturi se fac cu o parasuta cu deschidere automata, de la 1.200 de metri.

Dupa 7-8 astfel de sarituri, se trece la caderea libera si, in functie de rezultate, se urca progresiv in altitudine, pana se ajunge la 3.000 de metri. Pentru curs este nevoie si de un control medical. Cardiacii si cei cu probleme de vedere pot fi respinsi de la acest curs.

Scoala de piloti la TuzlaScoala de pilotaj te face pilot de linie. Chiar daca o fac din dorinta de a se distra sau de a avea un job mai bine platit, scoala de pilotaj de pe Aerodromul Tuzla are din ce in ce mai multi clienti.

Cursul pentru cei care isi cauta un nou hobby si vor sa invete sa piloteze viitorul avion personal costa aproximativ 5.000 de euro si dureaza intre 8 si 10 saptamani. Pentru a deveni pilot de linie, este nevoie de acest curs de initiere, dupa care urmeaza alte cursuri in strainatate.

Cumulat, calificarea completa ajunge la 20.000 de euro, bani care pot fi recuperati intr-un an de munca, in conditiile in care salariul pentru aceasta meserie este intre 1.000 si 2.000 de euro pe luna.

De: Bogdan Gheorghe, Valentin POPESCU
Sursa: Regional Air Services
Aerodrom Tuzla , TUZLA 907295, Constanta, ROMANIA


Sondaj

Ce sport extrem ati fi dispusi sa incercati in timpul verii?