Istoria parasutismului - sfaturi utile
3/3
calendar_month 02 Feb 2012, 13:57
Creditul pentru inventarea primei parasute a fost atribuit lui Sebastien Lenormand, care a demonstrat principiul parasutei in 1783.

Chiar daca Lenormand a fost creditat cu aceasta inventie, primul care a desenat ceva asemanator unei parasute a fost Leonardo da Vinci.

Dupa modelul lui Leonardo da Vinci, croatul Faust Vranic a imaginat un dispozitiv cu care a sarit de pe turnul Venetiei in 1617.

Primul om care a folosit o parasuta in caz de urgenta, a fost Jean Pierre Blanchard. In 1785, a pus un caine intr-un cos, iar de cos a legat o parasuta, aruncand apoi cosul dintr-un balon cu aer in care se afla.

Blanchard sustine ca in 1793 a scapat, sarind cu parasuta, dintr-un balon cu aer care a explodat la o mare inaltime deasupra pamantului.

Prima persoana care este trecuta ca fiind cea care a sarit prima oara, oficial, cu parasuta, a fost Andrew Garnerin. Atunci el a sarit dintr-un balon cu aer aflat la 8000 de picioare in aer.

In primul rand trebuie sa ai parasuta foarte bine impachetata, pentru a nu avea `surpriza` ca aceasta sa nu se deschida. Daca nu stii tu sa faci acest lucru, este bine sa vorbesti cu un expert in domeniu care, pentru inceput, sa-ti pregateasca totul, iar apoi sa te invete ce si cum.

Sporturile inrudite cu parasutismul sunt:

- deltaplanorism

- rafting

- parapanta

- planorism

- motodeltaplan.

In principiu, conditiile sariturii sunt simple:

- sari cand ti se spune.
- numara pana la 10 si trage declansatorul.
- in eventualitatea in care parasuta nu se deschide, tragi manerul de urgenta
-cand te apropii de sol, trebuie sa stii sa manevrezi atele, pentru a ateriza lin si intr-o zona propice.

Sondaj

Credeti ca surfingul este periculos?