In viitorul apropiat se vor face salturi cu parasuta din cosmos
1/15
calendar_month 06 Feb 2012, 14:34
Oamenii de stiinta vor sa duca sporturile extreme in afara atmosferei. Saltul cu parasuta de pe o racheta, de la 36.000 de metri inaltime, este cea mai recenta idee de sport extrem. Ea are toate sansele de a fi pusa in practica, si asta chiar in urmatorii doi ani, asigura activistul spatial Rick Tumlison, citat de revista PopSci.com.

Tumlison, a￯￯un vizionar al cosmosuluia￯￯, dupa cum il numesc ziarele americane, este fondatorul Fundatiei Frontiera Spatiala, detine compania Orbital Outfitters (Costumierii Orbitali) si si-a facut un nume prin proiectele sale extraplanetare. a￯￯Scufundarea spatialaa￯￯ - space diving - este o preocupare mai veche la care construieste deja de citiva ani, cu ajutorul unei echipe de astronauti si oameni de stiinta. Pina acum insa nu a vrut sa dea detalii in media, dar zvonurile stirnite in jurul proiectului l-au determinat sa il prezinte oficial la Conferinta Internationala de Dezvoltare Spatiala, care a avut loc luna trecuta in Dallas.

Printre membrii echipei, Tumlison i-a numit pe fostul membru NASA Jon Clark, a carui sotie a murit, in 2003, in accidentul navetei Columbia, si pe consultantul politic spatial Jim Muncy. Acestia au povestit ca proiectul exista si in planurile NASA, de citiva ani, cercetatorii institutiei gindindu-se la acest sistem pentru salvarea astronautilor in situatiile de urgenta.

a￯￯Saritoriia￯￯ se vor lansa de pe anumite rachete, dezvoltate de XCOR sau Armadillo Aerospace, companii care s-au interesat deja de colaborarea cu Tumlison. Vor a￯￯calatoria￯￯ cu ajutorul unor minimotoare cu reactie pina la altitudinea optima, de unde isi vor putea da drumul la parasute pentru a ajunge inapoi pe Terra. Testele vor incepe, initial, de la 1.500 de metri si vor ajunge, treptat, pina la cei 36.000 pe care vrea sa-i doboare Tumlison.

a￯￯Am vrea sa debutam cu primul test serios la sfirsitul lui 2008 si apoi sa incepem sa construim de acoloa￯￯, a declarat Tumlison. El planuieste ca inovatia sa fie lansata, in acelasi timp, si pe tv.

Pretul aventurii cosmice nu a fost aproximat inca de Tumlison, dar el a precizat totusi ca va fi a￯￯mult mai putin decit turismul suborbitala￯￯. Americanul prevede pentru viitorul nu foarte indepartat o piata importanta pentru sporturile extreme in afara planetei, printre care si surfingul orbital.

Sursa: Cotidianul

Sondaj

Ce credeti despre asigurarile de accident in cazul sporturilor extreme?