Base Jump - cand adrenalina cere cote maxime
calendar_month 06 Apr 2012, 10:20
Exista destui oameni pentru care o viata normala este absolut plictisitoare si doar practicarea sporturilor extreme ii face sa simta ca traiesc cu adevarat.
Pasionatii valurilor de adrenalina cauta mereu senzatii noi si locatii cat mai incitante si periculoase unde pot practica sporturile preferate.
Viteza pe circuit, zborul cu parapanta sau saltul cu parasuta devin astfel adroguria cu care se alimenteaza in permanenta iubitorii extremului.
Insa cand acestea nu mai sunt de ajuns isi face intrarea in scena un sport pentru extremul dus la limita: base jump.
Cum te-ai simti daca te-ai arunca in gol de pe o creasta montana aflata sus in nori?! Sau daca ai cadea razant pe langa o stanca ascutita, ai plana cativa kilometri prin aer si ai deschide in ultima secunda parasuta?!
Te-ai gandi de doua ori pana sa incerci asta? Nu si iubitorii base jump-ului!
Originea numelui deriva din acronimul BASE, prescurtare pentru zonele unde acest sport extrem se practica: cladiri, antene, poduri, pamant (Building, Antenna, Span, Earth).
Perioada sa de popularitate a inceput in anii '80, cand sariturile se faceau cu costum special de parasutism (parasuta pricipala si parasuta de rezerva). In timp lucrurile s-au schimbat, odata cu inventarea wingsuit-ului, un costum special care ajuta saritorii sa planeze pe distante mari.
Base Jump-ul este considerat un derivat al parasutismului, insa el difera foarte mult de acesta, singura asemanare fiind originea comuna.
Spre deosebire de parasutism, unde distanta fata de sol este mare, in cazul base jump-ului aceasta distanta scade considerabil, astfel incat parasuta de rezerva devine practic imposibil de folosit, din cauza timpului foarte scurt de la saritura pana la sol.
Distanta de planare dupa deschiderea parasutei scade de asemenea si e nevoie de o sincronizare perfecta pentru e evita ciocnirea cu solul, care ar fi fatala.
De asemeni s-a renuntat de mult la sariturile din aer si acum se sare de pe stanci, de pe cladiri, de pe poduri suspendate etc.
Base Jump-ul este considerat unul dintre cele mai periculoase sporturi extreme, rata accidentelor mortale fiind foarte crescuta in randul practicantilor. Un sondaj efectuat intre anii 1981 si 2009 in SUA a dezvaluit o cifra de 133 de decese.
Insa cu toate acestea adrenalina ramane la cote uriase si multe persoane platesc bani grei pentru un salt in gol. O locatie foarte cunoscuta pentru iubitorii base jump-ului este Pestera Randunicilor, din San Luis Potosi, Mexic, cea mai inalta pestera verticala din lume.
Norvegia ocupa un loc fruntas in randul iubitorilor sporturilor extreme, avand si un program de televiziune special dedicat acestora, aOppdrag Sognefjordena, unde in 2011 au difuzat si unul dintre cele mai extreme sarituri base-jump filmate pana acum.
Va las sa-l vizionati:
Noutati