Zone de zbor in Caras Severin si Piatra Craiului
calendar_month 07 Feb 2012, 16:32
Caras Severin
Muntele Mic
Decolare: N A ' " E A ' "
Altitudine: 1802
Orientare: Nord-Vest
Aterizare: N A ' " E A ' "
Altitudine: 280
Descriere: Decolarea se face chiar din varful Muntelui Mic, de la o altitudine de 1802 metri. Tinand cont de faptul ca vantul bate in 200 de zile pe an din directia favorabila, se creaza un curent dinamic foarte bun, existand posibilitatea ridicarii imediat dupa decolare la 4-500 metri peste altitudinea initiala.
Odata sus se poate survola muntele si ateriza in statiunea de schi sau se poate trece la XC, campia deschisa de la poalele muntelui fiind o foarte buna sursa de termica. Se poate ajunge astfel de la satul Borlova, de la poala muntelui, pana in Caransebes (30 km) sau chiar mai departe, cu putin noroc.
Accesul pe Muntele Mic se face din municipiul Caransebes. Exista indicatoare care pot sa va arate directia daca nu vedeti singuri muntele care este inconfundabil datorita formei sale line, de deal . Din Caransebes se merge cu masina pana in satul Borlova, iar de acolo pana la telescaun.
In functie de sezon si/sau numarul de persoane (minim 10, vara cu anunt prealabil) se poate urca cu telescaunul, daca exista un drum practicabil cu masini de teren, tractor sau microbuz, sau un traseu montan de 3,5 km, pe sub linia telescaunului. Odata ajunsi in statiunea de ski va puteti caza la una dintre cabane sau campa, in functie de anotimp
Aterizarea: Aterizarea in statiune se face oriunde gasesti loc, evitand singurele cabluri din zona, cele ale teleskiului. La poalele muntelui aterizarea se face pe campie, oriunde te simti in siguranta.
Particularitati: Intre locul de decolare si cele de aterizare de la poalele muntelui se intinde PADUREA, asa ca daca nu ai destula altitudine gandeste-te de doua ori inainte de a parasi zona sigura.
Localizare: Judetul Caras-Severin, 30 km sud de Caransebes.
Posibilitati de cazare: Cabane, cort
Perioada cea mai buna pentru zbor: Lunile calde. Se pare ca au existat tentative de zbor hibernal, dar atunci vantul este de obicei foarte puternic, sufla in rafale, iar temperatura este foarte scazuta
Autor: Pablo B.
Piatra Craiului
Budeasa, loc cu decolare pe SW de la 75m, se ajunge la altitudinea de 400-500m, zbor in termodinamica, nerecomandat incepatorilor. Piatra Craiului, mai multe zone cu decolare pe NW si SE de o parte si de alta al Pietrei Craiului. Se zboara la altitudini de peste 2500m cu diferite zone de aterizare: la cabana Garofita (pe panta de NW) (sau pe SE le refugiul din Grind) a recomandat celor avansati.
Valea Stanii a loc de scoala cu deal de 40m cu decolare orientata pe S. Dealul Sasului a pe drumul dintre Pitesti a Brasov deasupra satului Podul Dambovitei, loc orientat pe SE, S cu decolare de la 800m se zboara deasupra satului . Priseaca a loc cu acces din satul cu acelasi nume situat pe drumul dintre Cimpulung si Tirgoviste la 10 km de combinatul de ciment de la Cimpulung.
Locul este inccesibil cu o masina normala, insa se poate beneficia de ajutorul satenilor care au acele 4/4 manufacturate de ei insisi la un pret rezonabil. Decolarea se face pe S de la o altitudine de aprox 1500m cu locuri de aterizare in sat. Cota 2000 a de pe Transfagarasan (pe partea Argesului) zona cu decolare orientata pe S a se decoleaza de la cabana cu acelasi nume (Cota 2000) dinainte de tunelul ce leaga cele doua judete. Nerecomandat incepatorilor. Acesasta zona poate fi legata usor de Balea Lac in caz ca vantul bate din directie opusa.
Autor: Octavian Ciortan
Sursa: Parapanta.ro
Noutati