Locuri de zbor
3/33
calendar_month 07 Feb 2012, 14:39
Balea Lac
Decolare: N 45A￯ 36' 16" E 024A￯ 36' 54"
Altitudine: 2080
Orientare: N

Descriere: Locul de decolare este destul de ingust, permite intinderea a maxim doua aripi simultan. Panta locului de decolare este abrupta si scurta ceea ce face ca locul de decolare sa nu fie grozav la vant zero. Exista si alte posibilitati de decolare. Daca un urcus de aproximativ o ora nu va deranjaza puteti ajunge pe vf. Netedu la 2300 m altitudine cu conditii mult mai bune, orintare V, NV.

Acces: Se poate ajunge la locul de decolare cu masina pana la Balea Lac sau cu telecabina de la Balea Cascada.
Aterizare: N 45A￯ 41' 50" E 024A￯ 34' 17"
Altitudine: 560

Descriere: Locul de aterizare ale carui coordonate sunt date aici este o campie destul de mare la marginea drumului. Exista si posibilitatea de a ateriza la statia din vale a telecabinei, la Balea Cascada. Locul este insa foarte inghesuit si dificil, nerecomandat pilotilor care au nevoie de spatii mari pentru aterizare.

Particularitati: Distanta dintre locul de decolare si cel de aterizare este de 11 km, in timp ce diferenta de nivel este de 1500 m. In funtie de conditiile meteo si performatele parapantei locul de aterizare poate fi dificil de atins. De la jumatatea zborului catre terenul de aterizare se intinde o padure stufoasa care nu ofera prea multe posibilitati de aterizare.

Localizare: Pe drumul dintre Sibiu si Fagaras, aproximativ pe la jumatate se face un drum catre sud. Exista o sageata "Balea Lac".

Posibilitati de cazare: Exista un motel chiar in intersectia cu drumul principal (Sibiu-Fagaras), Cabana Balea Cascada si Balea Lac. Conditiile sunt destul de modeste. Bineinteles exista si posibilitatea de a intinde un cort.

Perioada cea mai buna pentru zbor: Banuiesc ca primavara cand conditiile s-ar putea sa fie destul de dure, si vara cand avem dezavantajul unui plafon mai coborat.

Valea Dorului
Decolare: N 45A￯ 21' 31.2" E 025A￯ 29' 38.7"
Altitudine: 2000 m
Orientare: V

Descriere: Zona de pasune alpina, mult spatiu, fara obstacole, panta cu iclinare optima pentru decolare.
Acces: Se poate urca cu telecabina din Sinaia sau cu masina pana la "cota 1400" si cu telecabina mai departe. Dupa aterizare in Valea Dorului se poate urca cu telescaunul inapoi la locul de decolare. (daca functioneaza)

Aterizare: N A￯ ' " E A￯ ' " Altitudine: aproximativ 1800 m Descriere: Aterizarea se face la baza partiei din Valea Dorului. Spatiu este suficient insa destul de denivelat. Particularitati: Panta este destul de lina si se zboara la distanta mica de sol. Localizare: In muntii Bucegi. Posibilitati de cazare: In Sinaia exista o multime de hoteluri si vile.

Sinaia
Decolare: N 45A￯ 21' 31.2" E 025A￯ 29' 38.7"
Altitudine: 2000 m
Orientare: E, SE, S

Descriere: Decolare usoara, spatiu suficient. Acces: Cu telecabina din Sinaia. Aterizare: N 45A￯ 22' 24.5" E 025A￯ 32' 30.4" Altitudine: 850 m Descriere: Aterizarea ale carei coordonate sunt date aici se face pe un teren de fotbal la iesirea din Sinaia catre Busteni in vecinatatea unei benzinarii "Lukoil". Terenul nu este foarte mare si daca vantul este zero trebuie putina grija sa nu te inscrii la aterizare cu inaltime prea mare.

Toamna sunt capite de fan cateodata dar mici si rare. De cele mai multe ori este posibila aterizarea in Poiana Tapului, pe o poienita mare pa malul Prahovei. Pentru a ajunge inapoi la drum se trece peste un pod si se merge pe jos aproximativ 10 min. Coordonatele sunt N 45A￯ 23' 56.7' E 025A￯ 32' 19.9" Particularitati: Un DV de minim 20 min. Cred ca este unul dintre cele mai bune locuri de zbor din Romania dar nu a fost explorat suficient.Localizare: Sinaia. Posibilitati de cazare: Foarte multe hoteluri si vile in Sinaia. Perioada cea mai buna pentru zbor: Se spune ca sfarsitul veri si toamna.

Statiunea Ranca - Novaci
Decolare: N A￯ ' " E A￯ ' "
Altitudine: 2136
Orientare: Sud-Sud Vest

Descriere: Vf. Papusa, inierbat, abrupt, putin pietris Acces: DN 67 C Novaci-Ranca - drum asfaltat - continuare 2.5 Km drum neasfaltat Se ajunge cu masina pana in varf Aterizare: N A￯ ' " E A￯ ' " Descriere: Statiunea Ranca, platouri putin inclinate sau continuare Valea Gilortului (sat, deschidere larga, aterizare pe sosea sau pe firul apei).

Particularitati: O zona nou descoperita, dar toti cei care au zburat aici au zis ca e cel mai bun loc din tara. Localizare: Muntii Parang, Statiunea Ranca 18 Km de orasul Novaci, 58 de municipiul Tg Jiu Posibilitati de cazare: Vile si Pensiuni in Statiunea Ranca - peste 1000 locuri. Hotel, Pensiune, ANTREC - in Novaci www.hotellusu.ro www.pensiuneaela.ro Perioada cea mai buna pentru zbor: mai-iunie-iulie-august-septembrie

Podari
Decolare: N A￯ ' " E A￯ ' "
Altitudine: 156 m
Orientare: E

Descriere: Panta ingusta (permite intinderea unei singure aripi) ce permite decolarea spre E, max 20-30 grade lateral stanga sau dreapta. Acces: Din orasul Podari se vireaza dreapta in dreptul statiei PECO si apoi se mai merg 500 m Aterizare: N A￯ ' " E A￯ ' " Altitudine: 80 m Descriere: Fostul poligon de tragere al armatei. Particularitati: Spatiu foarte larg pentru aterizare. Localizare: 5 Km SSV de Craiova Perioada cea mai buna pentru zbor: In special iarna, dar si in retul anului

Goiesti
Decolare: N A￯ ' " E A￯ ' "
Altitudine: 184 m
Orientare: SV, V, NV

Descriere: Panta lina si destul de larga, permite intinderea a doua, trei aripi in acelasi timp Acces: Aterizare: N A￯ ' " E A￯ ' " Altitudine: 86 m Descriere: Teren de aterizare fara obstacole, foarte larg Localizare: 22 Km Nord de Craiova, in comuna Goiesti Perioada cea mai buna pentru zbor: Tot timpul anului, cand vantul sufla din sector vestic

Crovna
Decolare: N A￯ ' " E A￯ ' "
Altitudine: 105 m
Orientare: sosea S-V

Descriere: Un loc foarte bun pentru practicarea zborului cu parapanta . Loc unde s-au luat inaltimi foarte bune comparativ cu zona reliefara prezenta (500 m). Decolare pe doua directii S-E si S-V. La decolare panta lina fara obstacole accesibila pentru toate categoriile de zburatori. Acces: Zona degajata fara arbusti, destul de larga pentru a putea decola aprox. 7-8 aripi. Aterizare: N A￯ " ' E A￯ " Descriere: Aterizarea se poate executa in zona cu deschidere foarte mare (pajiste) cu o suprafata de 20 Ha.

Nu sunt prezente retele electrice in zona de aterizare. Particularitati: Atentie la decolari cu vant din S-E ,decolarea se face pe partea stanga a pantei (se creaza rotor turbion). Prezenta frecventa de zbor in termica ingusta cu liftari puternice si zbor in dinamica pe o lungime a coamei de 500 m. Localizare: La iesirea din Craiova spre comuna Breasta la aprox 20 km . Posibilitati de cazare: Corturi. hotel la aprox 2300 km -v in Insbruck :) Perioada cea mai buna pentru zbor: februarie-iunie , august -decembrie

Zanoaga
Decolare: N 44.55A￯ ' " E 24.70A￯ ' "
Altitudine: 80m fata de punct aterizare
Orientare: nord-sud/sud-vest

Descriere: panta permite decolarea a3-4 parapantisti.,decolarea se executa pe directia sud-vest maxim 30-40grade stanga-dreapta. Acces: din dn 52 caracal-daneasa -rosiori la iesirea din com. daneasa la intalnirea peco de pe partea stanga dupa un parcurs de 200m se vireaza la dreapta pe drumul judetean daneasa-zanoaga se parcurge 1km dupa prima casa apare poteca ce duce spre locul mult ravnit. Aterizare: N A￯ " ' E A￯ " '
Descriere: spatiu f.b aterizare alocuri culturi paioase Particularitati: spatiu suficent de aterizare. Localizare: 15km est caracal ,5km est dranesti-olt,pe dn52 ,daneasa-zanoaga 2km drum judetean. Posibilitati de cazare: caracal hotel romula .motel pod stoinesti aprox.15km si 5km stoinesti Perioada cea mai buna pentru zbor: tot cursul anului.

Oncesti
Decolare: N ' E '
Altitudine: 50 M
Orientare: S

Descriere: Deal scoala. Acces: Foarte buna. Aterizare: N" ' E ' Altitudine: Descriere: Buna. Localizare: 15 km de Giurgiu. Posibilitati de cazare: Hotel Giurgiu sau cort la panta. Perioada cea mai buna pentru zbor: Cand bate "sudul"

Sursa: www.parapanta.ro

Sondaj

Ati fi dispusi sa faceti scufundari intr-o zona populata de rechini?