Scurt istoric si prezentarea deltaplanorului
4/4
calendar_month 02 Feb 2012, 17:26
Delta-planorismul este un sport extrem care poateA￯ fi privit din perspectiva uneiA￯competitii dar care pentru cei mai multi este o metoda de relaxare.

Deltaplanorul este un aparat de zbor foarte usor (de forma literei grecesti delta) care poate plana in curentul dinamic de panta sau pluti in curentul termic ascensional.A￯

Pilotul atarna suspendat sub voalura aparatului, legat de un ham si controleaza directia prin schimbarea pozitiei corpului (modificarea centrului de greutate). Primele experiente de a zbura au avut loc in secolul 19 si au fost realizate de sportivi precum Otto Lilienthal.

Zborul cu deltaplanorul a fost inventat, sau mai precis influentat, de catre tehnicianul NASA Francis Rogallo in anul 1948 prin constructia lui Flexkite.

Acest dispozitiv se dorea a fi o metoda pentru astronauti de a cobora pe pamant. Din acel moment, ideea a inceput sa se dezvolte in Australia, continentul in care au aparut primele centre de productie.

Zborul cu deltaplanul a devenit o atractie pentru intreaga lume, cea mai mare popularitate inregistrandu-se in 1980.

Aviatia moderna isi are originea in proiectele inventatorilor Chanute, Lillienthal, Montgomery si a altor cunoscuti ingineri din secolul 19. Multi oameni cred eronat ca fratii Wright sunt primii careA￯ au zburat. Nu este adevarat; au fost primii care au zburat folosind un motor.

Oamenii zburau folosind deltaplanele cu mult inainte ca cei doi inventatori sa schimbe industria aviatiei pentru totdeauna.

In anii 1800, planoarele erau construite din bambus si plastic; mai tarziu au evoluat in aluminiu.

In anii 60, pilotii curajosi au vrut sa experimenteze metodele stravechi construind un zmeu urias care era atasat de o barca pentru ca aterizarea sa fie mai sigura. In acelasi timp, un inginer de la NASA, Francis Rogallo, a initiat un proiect nou bazat pe sistemele de recuperare a astronautilor la intoarcerea din spatiu.

Astfel a aparut un nou model de aparat de zbor denumit deltaplan. In ziua de astazi materialul de constructie a acestor dispozitive este aluminiul.

Sportul a devenit nu doar o atractie pentru pasionatii de inaltimi ci si o metoda ieftina de relaxare. In plus, privelistea oferita de un zbor cu deltaplanorul si exuberanta de a pluti sunt doua elemente unice.

Sondaj

Cum ingrijiti skiurile?