Locuri de zbor din Dobrogea - Enisala
2/28
calendar_month 06 Feb 2012, 16:19
Enisala
Decolare: N 44A￯ 54' " E 28A￯ 51' " Altitudine: 100 m
Orientare: Toate directiile

Descriere: Cetatea medievala de la Enisala este situata pe un deal inalt care domina imprejurimile. Platoul decolarii este intins, degajat, piatra abunda, frumos erodata astfel ca nu pune probleme suspantelor.
De aici se vede Lacul Razim, Insula Popina, Dealul Bestepe, Dealul Mare, defapt toata Dobrogea de Nord-Est.
"Panta Cetatii" se continua spre Sud-Est cu o mica coama a carei zona de decolare prezinta aceleasi caracteristici.

Se poate patrula pentru antrenament sau in asteptarea termicii pe o distanta de aprox. 200m.
Cu parapanta se poate ateriza si pe platoul cetatii.

Acces: Din Babadag, se trece de Geamia Gazi Ali Pasa apoi dreapta spre localitatea Enisala. Drumul este asfaltat, foarte bun, doar prin sat trebuie atentie. Dupa satul Enisala la mai putin de 1 km, stanga pe drum pietruit pana la cetate (1 km). Acesta te duce fara sa urci exact la decolare. Este loc sa parchezi si sa decolezi fara probleme. Aterizare: N 44A￯ 54' " E 28A￯ 51' " Altitudine: 0 m

Descriere: Pentru zona nordica este o lunca neteda fara obstacole intre stuf si panta. Dimensiunile permit aterizarea si cu deltaplanul. Pentru celelalte directii aterizarea este cat vezi cu ochii, complet degajata. Particularitati: Zona se distinge printr-o frumusete aparte. Vizibilitate extraordinara in toate directiile, conformatia dealului cu cetatea in zona sa superioara te fac sa-ti amintesti cu placere zborurile peste cetate sau stuf.

In iulie s-a urcat in termica cu plafon jos (400-500m) data de Lacul Razim si stuf.
Ca majoritatea zonelor de zbor din Dobrogea vanturile sunt destul de puternice dar cu o decolare de sub panta se poate urca in dinamica mult in fata pantei apoi astepta termica.
Poate fi considerata zona de scoala-antrenament- performanta.

Localizare: Din Babadag, judetul Tulcea, 12 km spre Est. Posibilitati de cazare: Orasul Babadag ofera cazare in hotelurile sale insa sansa de a admira rasaritul absolut superb si de a respira aerul racoros si umed din vecinatatea Lacului Razim te obliga sa dormi la cort. Perioada cea mai buna pentru zbor: Pentru prima oara am zburat la aceasta panta in iulie 2003. termica a fost generoasa cu noi chiar daca venea de peste lac si stuf. Este necesara o perioada de zbor mai indelungata in aceasta zona pentru a putea stabili cand este cel mai bine de zburat in termica. Insa pentru zboruri de scoala sau pur si simplu de placere se poate zbura pe intreaga perioada a anului.

Autor: Doru Isofache
Sursa: Parapanta.ro


Sondaj

Cat de riscant este parasutismul?