Locuri de zbor cu deltaplanul in Dobrogea - Dinogetia
2/26
calendar_month 06 Feb 2012, 16:13
Dinogetia
Decolare: N 45A￯ 23' " E 28A￯ 8' "
Altitudine: Nord-70m, Sud-70m, E-25m, V-60m DH

Orientare: Toate directiile

Descriere: Partea superioara a acestei zone de zbor permite decolarea pe orice directie de pe un teren pietros, pe alocuri acoperit cu iarba.
Nici un obstacol, inclinare foarte buna pentru decolarea cu deltaplanul si parapanta, spatiu larg, sunt caracteristicile decolarii.
Sudul este mai domol si cu posibilitati de patrulare mai bune datorita conformatiei pantei.

Acces: Din soseaua Galati spre Macin, inainte de vestigiile cetatii Dinogetia, dreapta (mai putin de 100m) pe un drum nisipos pana la baza pantei de Nord.
Apoi urcare cu piciorul pana la decolare pe orice directie.
Aterizare: N 45A￯ 23' " E 28A￯ 8' "

Descriere: Pentru zborul cu parapanta locul de aterizare nu este o problema, baza pantei fiind suficienta. Campia ce inconjoara panta este putin nisipoasa, fapt ce avantajeaza cultivarea pepenilor, pe alocuri porumb si floarea soarelui.

In privinta zborului cu deltaplanul trebuie aterizat in zone unde nu exista astfel de culturi de aceea zborurile de scoala pot fi realizate mai in siguranta toamna (dupa stransul recoltelor) si iarna.

Particularitati: Dinogetia reprezinta mai mult decat o simpla zona de zbor, este locul unde s-au format si antrenat piloti de exceptie in zborul cu deltaplanul: Alexandru Gheorghe, Vicol Ilie, Fotache Paul, Giurgea Nicu, Caraman Dragos, Matei Neculai, Doru Isofache. Pantele domoale, cu orientari pe toate directiile, cu a￯￯ bostanarii a￯￯ la aterizare, sunt atat de incarcate de amintiri incat fara voie, doar cand pronunt Dinogetia o placere deosebita ma napadeste. Sunt multi pentru care aceste cuvinte nu sunt vorbe goale.
Dinogetia este locul unde au invatat sa zboare toti deltaplanistii galateni.

Cu toate ca panta nu exceleaza in privinta inaltimii totusi perspectiva deosebita:

-spre Nord, nu departe de panta, cetatea romano-bizantina Dinogetia inconjurata de garla Mare si garla Latimea ofera o imagine a vietii din secolul al IV-lea. Construita pe Popina Bisericutei, cetatea era pazita de ape din toate partile;

-spre sud Lacul Jijila, foarte intins, ofera o buna ascendenta spre seara cand in timpul zilei a batut sudul. Peste lac se zareste semeata o alta panta deosebita pentru zburatorii galateni: Urliga.

Dinogetia este foarte buna pentru zboruri de scoala si antrenament cu deltaplanul si parapanta.

Localizare: Este situata la 9 km de Galati, dupa ce treci Dunarea cu bacul, langa soseaua Galati - Macin.
Posibilitati de cazare: Cortul poate fi montat pe partea sudica unde privelistea este deosebita.
Perioada cea mai buna pentru zbor: Se poate zbura pe intreaga perioada a anului scoala si antrenament. Se remarca inceputul lunii mai pentru zboruri de patrulare pe coama sudica.

Autor: Doru Isofache
Sursa: Parapanta.ro


Sondaj

Care sunt cele mai spectaculoase trick-uri in skateboarding?