Dealurile de la Priopcea - locuri bune de zbor cu deltaplanul
2/24
calendar_month 06 Feb 2012, 16:07
Decolare: N 45A￯ 8' " E 28A￯ 16' "
Altitudine: 410m NM
Orientare: Toate directiile

Descriere: Varfurile vechilor munti ai Dobrogei, supuse intemperiilor, unui climat arid si vanturilor, au fost roase incontinuu, astfel ca decolarea este deosebit de facila pe toate directiile. Caracteristicile zonei de decolare sunt ideale pentru deltaplan si parapanta: neobstacolata, intinsa, panta domoala si cu vizibilitate pe toate directiile.

Latura de Vest arata ca o rampa de decolare marcata de 2 randuri stanci, Sudul (SE, S, SV) este un urias platou usor inclinat (dupa el urmeaza abruptul stancos), Nordul (NV, N, NE) este impadurit mai jos de decolare.

Acces: La decolare se poate urca din orice punct de la baza pantei dar este indicat sa se urmeze cararea serpuita ce trece pe langa izvoare. Asta pentru ca urcarea este mai lina, si totodata se evita zonele stancoase unde salasluiesc vipere cu corn.

Timp de urcare (de la zona de corturi ) aproximativ 45 minute.

Pentru urcarea cu masina se poate utiliza drumul care inconjoara panta astfel: la intrarea in satul Cerna, stanga pe drum de pamant, apoi printre vii in urcare usoara pana la padurea de pe partea nordica. De aici cateva minute de urcare pana la decolare.

Aterizare: N 45A￯ 8' " E 28A￯ 16' "
Altitudine: 90m NM

Descriere: Locul de aterizare este campie neobstacolata pe toate directiile. Pe Nord se poate ateriza si pe un platou imens situat cu aprox. 150 m sub decolare. Astfel in cazul cand termica este pierduta, de aici se poate urca mult mai repede inapoi la decolare, mai ales cand zbori cu delta.

Particularitati: Toate pantele dobrogene sunt de o rara frumusete dar Priopcea nu are comparatie. Sunt multe de scris despre aceasta bijuterie a naturii, cel mai bine este sa va convingeti singuri ca paradisul zborului cu deltaplanul si parapanta exista si el este Priopcea. Este bine sa fiti totusi atenti pe unde calcati pentru ca aici, poate ca o compensare a frumusetii peisajului, traiesc foarte mult vipere. Chiar daca le vedeti, nu trebuie sa le omorati, este suficient sa le ocoliti, in fond aici este casa lor. Atentie si in zbor, de stanci nu trebuie sa te apropii prea mult, vulturii isi apara cuiburile cu strasnicie. In mai 2003 trei parapante au fost atacate in zbor.

"Chervantu" cum mai este denumita de localnici, este o coama de aproximativ 5 km, orientata NV-SE ce descreste lin spre localitatea Cerna.

Se poate zbura pe orice directie scoala, antrenament si performanta.
Cand vantul este prea puternic puteti muta startul pe Vf. Bujorul Bulgaresc, 223m NM, situat la aprox. 5 km sud de Priopcea. Si aici se poate zbura pe orice directie scoala, antrenament si performanta, accesul se face pe drum de pietris 2km din soseaua Macin-Cerna.

In luna august trebuie studiata foarte bine conditia meteo inainte de decolare deoarece Cb se pot dezvolta cu repeziciune, deasemeni trebuie evitate trombele de praf care sunt deosebit de violente.

Localizare: La 18 km din Macin pe soseaua spre Constanta, stanga pe primul drum de pamant ce duce la baza pantei, inainte de a urca spre Pasul Priopcea. Dupa mai putin de 150m ajungi in zona unde poti monta cortul.
Dinspre Constanta, treci de localitatea Cerna, cobori Pasul Priopcea pe drum cu piatra si la partea inferioara, dreapta pe drumul de pamant.

Posibilitati de cazare: Hotel in Macin sau la cort. Peisajul, apa de la izvoare, linistea si chiar termica de seara de la stanca te imbie sa nu lasi cortul acasa.
Perioada cea mai buna pentru zbor: Din zborurile si observatiile efectuate pana in prezent se poate spune ca sunt doua perioade propice zborurilor de distanta: inceputul lunii mai si sfarsitul lui iulie.
In iulie 1996 Matei Neculai din Galati a realizat 43 km distanta cu deltaplanul spre zburand spre Sud-Est, in mai 2001 Doru Isofache 20 km cu parapanta pana in Macin iar in mai 2002 Istrate Catalin din Constanta a zburat 25 km cu parapanta pana in Jijila.Pentru zboruri de scoala si antrenament se poate zbura la Priopcea pe intreaga perioada a anului.

Autor: Doru Isofache
Sursa: Parapanta.ro


Sondaj

Ce preferi, mountain bike vara sau iarna, pe zapada?