Originile Bungee-Jumping-ului
8/8
calendar_month 06 Feb 2012, 11:48
Exista in Oceanul Pacific o insula ce apartine poporului Vanuatu si care se numeste Insula Pentecost.

Aici exista si exista o traditie care se numeste a￯￯scufundare pe uscat,a￯￯ si care este stramosul Bungee-Jumping-ului din zilele noastre. Tinerii de pe Insula Pentecost faceau, si inca mai fac, acest test de barbatie, ce marcheaza incheierea unei perioade din viata lor si intrarea in randul barbatilor.

Ritualul este foarte simplu. Se construieste un turn de lemn cu inaltimea de 100 de picioare, se aleg doua liane care se leaga de gleznele saritorului si de turn, iar apoi urmeaza saritura.
Simplu, nu-i asa? Sau poate ca nua￯￯

Turnurile

Sunt folosite turnuri de lemn cu inaltimea de 100 de picioare. Chiar locuitorii insulei le construiesc, folosind lemn si bambus. Intregul proces necesita o stiinta anume si o mare precizie.
Pentru constructia unei astfel de structuri, care trebuie sa fie si foarte rezistenta, se folosesc numai lemn si bambus proaspat taiate.

Lianele

Lianele sunt folosite pe post de franghii. Pentru a se asigura ca aceste `franghii` nu se vor rupe, sunt alese doar liane proaspat taiate. Acestea trebuie sa fie foarte elastice. Intregul proces de selectie al lianelor este foarte important, si tocmai de aceea este incredintat unuia dintre batranii satului. Acesta nu numai ca trebuie sa aleaga liane elastice si rezistente, dar trebuie sa le aleaga in asa fel incat sa tina cont si de greutatea celui ce sare.

Nu mai este nevoie sa spunem ca aceasta selectie este foarte importanta. Un singur kilogram in plus poate duce la decesul prematur al saritorului.

Saritura

Capetele lianelor sunt taiate in asa fel incat sa ramana in acea zona doar fibra pura si rezistenta din care se fac apoi ochiurile si legaturile. Aceste ochiuri prind gleznele saritorului. Acesta va sari din turn fiind legar doar de glezne.

Nu exista plase de siguranta sau alte dispozitive, precum nu exista nici a￯￯zone cu impact minim,a￯￯ precum apa. Intentia saritorului este sa ajunga cu capul cat mai aproape de pamant. Sa mangai pamantul usor, cu fruntea, nu este o cerinta prea mare, nu-i asa?

Trecerea de la scufundarea pe uscat la Bungee-Jumping

In 1977, mai exact pe 1 aprilie, patru membri ai Clubului de Sporturi Periculoase ai Universitatii din Oxford, au efectuat prima saritura moderna Bungee-Jumping.

Ei au sarit de pe podul Clifton, pod ce are o inaltime de 250 de picoare. Bineinteles ca imediat ce au ajuns jos au fost arestati.

Bungee, care este un termen de argou britanic pentru "cauciuc indian" a intrat in hibernare. In anii a￯￯80 acesta a devenit sport si afacere, fara a se intoarce insa in Aglia pana la inceputul anilor a￯￯90.

Sondaj

Ce preferi, mountain bike vara sau iarna, pe zapada?