xtrem.ro  »  In Aer  »  Bungee jumping  »  Lumea cu capul in jos - Bungee jumping la Cheile Rasnoavelor

Lumea cu capul in jos - Bungee jumping la Cheile Rasnoavelor

1/13
calendar_month 06 Feb 2012, 13:14
`1, 2, 3, si...`, `1, 2, 3, si...`. Insotitorul din nacela numara fara prea mult elan. A numarat si de 100 de ori pana la trei si nici o saritura. Esti la 160 de metri, infasurat in chingi. Dedesubt, un paraias, stanci, copaci si cam atat. Normal ca eziti.

Instalatia de bungee jumping de la Cheile Rasnoavei se afla la trei kilometri de soseaua Predeal-Rasnov. Ca inaltime, instalatia este pe locul intai in Europa de Est. Saritura se face de la 135-140 de metri, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care sare. Patronul sistemului este Mihai Mandreanu zis si a￯￯Popaa￯￯, alpinist, iubitor al muntelui si seful firmei care a adus acest sport in Romania acum sase ani.

O saritura costa 100 de dolari si, pentru a o executa, trebuie sa semnezi un document prin care iti asumi raspunderea de a respecta instructiunile operatorilor de salt. Daca ai sub 18 ani, ai nevoie si de acordul scris al parintilor. Mihai Mandreanu e sigur ca a￯￯Vor exista traume fizice si psihicea￯￯ dupa saritura. El spune ca momentul este unul foarte intens,un adevarat val de adrenalina (saritura nu este recomandata persoanelor care sufera de afectiuni cardiovasculare). Saritura trebuie sa se execute cu capul in jos, iar la intinderea corzii, cand se va produce un recul (coarda te trage inapoi), e indicat ca mainile sa fie tinute indoite pe langa cap. Altfel te poti lovi de coarda groasa si nu atat de elastica pe cat ai crede. Mai mult, dupa saritura vei fi coborat destul de incet pana jos si trebuie sa incerci sa te a￯￯cateria￯￯ pe coarda ca sa stai intr-o pozitie comoda, in picioare. De aceea, e nevoie de luciditate si responsabilitate in momentul luarii deciziei de a sari.

Liviu, 28 de ani, urca in nacela alaturi de a￯￯Buburua￯￯, unul dintre operatorii de salt. Alti doi operatori se afla pe un platou la nivelul franghiei de care este legata nacela si invartesc o manivela pentru a o ridica.Urcarea dureaza cam o jumatate de ora, timp in care Buburu il leaga bine pe Liviu si ii explica ce se va intampla si cum sa sara. Sistemul functioneaza pe principiul dublei sigurante: jambierele speciale, cu chingi si catarame autoblocante, sunt completate de ham si vesta. Dupa un anumit numar de salturi, instalatia este trimisa in Germania pentru verificari.

Buburu verifica inca o data chingile si incepe sa numere. De pe marginea nacelei, Liviu se uita la oamenii adunati acolo si le face cu mana. Cei de jos aplauda si il incurajeaza. a￯￯1,2...a￯￯. Nu mai asteapta 3-ul. Cu un tipat de fericire, Liviu cade cu viteza, se ridica iar, se roteste, apoi isi desface bratele si pluteste. Ii este aplaudat curajul, dar si frumusetea sariturii.

a￯￯Am nevoie de o gura de aer. Am buzele uscatea￯￯, spune Liviu imediat ce atinge pamantul. a￯￯Cum a fost?a￯￯, vor prietenii lui sa stie. a￯￯Va povestesca￯￯, raspunde el rosu si zambitor. Isi gaseste greu cuvintele. E o senzatie greu de descris. a￯￯La inceput am inchis ochiia￯￯. Spune ca nu i-a fost frica. a￯￯Daca asculti de doma￯￯ profesor e oka￯￯.

Operatorul de salt se asigura ca Liviu nu are dureri de coloana sau de alt fel. La recul, saritorul a simtit un mic soc in coapse: a￯￯Nu mai am 20 de ania￯￯, remarca el. Dupa aceasta verificare si felicitarile de rigoare, Buburu declama: a￯￯Next!a￯￯. La rand este Gabriel, in varsta de 31 de ani, care a venit la Cheia cu sotia si cei 2 copii. Saritorii au varste variate. Cel mai tanar a avut 16 ani si nu exista limite de varsta.

Tot la Cheile Rasnoavei poti face tiroliene, adica traversari de tip funicular (prin mecanismul scripetelui) de pe o stanca pe alta, pe o coarda de 130 de metri, la inaltimea de 140 de metri. Tiroliana este o tehnica de alpinism, atragatoare prin inaltime si viteza.



Te mai poti catara pe o scara fixa de 200 de metri care urca in perete, un tip de escaladare numit via ferrata. Atat tiroliana, cat si via ferrata costa 50 RON fiecare. Totodata, multi turisti isi instaleaza corturile in aceasta zona pentru a se bucura de frumusetea peisajului sau ca sa parcurga traseele montane spre Poiana Secuilor, cabana Trei Brazi sau Poiana Brasov.

Autor: Catalina Barzescu


 
 
 
 
Sondaj
Ati fi dispusi sa faceti scufundari intr-o zona populata de rechini?