Bungee Jumping spatial, distractia viitorului
1/12
calendar_month 06 Feb 2012, 13:23
Saritul cu coarda elastica este cel mai popular sport extrem inventat in ultimii ani. Stiu, este inspirat din obiceiurile locuitorilor Noii Zeelande, dar a devenit sport in epoca moderna.

Timpurile insa evolueaza, noul devine vechi, fiind necesara o schimbare pentru a ramane in top. Bungee jumping-ul spatial sau bungee jumping 2.0, daca vreti, a aparut ca urmare a necesitatii gasirii unei solutii de salvare a astronautilor direct de pe orbita, pentru a evita catastrofe precum cea a navetei Columbia.


Pe scurt este vorba de un costum orbital construit din materiale speciale, care permite efectuarea unui salt de pe orbita direct pe pamant. Costumul actioneaza ca o parasuta in mai multe trepte, atenuand caderea astronautului pana in momentul in care picioarele acestuia ating pamantul.
Bungee Jumping-ul spatial este periculos, dar costumul arata foarte bine

Prototipul costumului, inca netestat, a fost pus la punct de Rick Tumlinson si Jonathan Clark, care impreuna conduc Orbital Outfitters. Clark este cel care a initiat proiectul, motivat fiind de moartea sotiei sale, Laurel, in 2003, in incidentul Columbia.

Schema costumului spatial ce va permite sariturile de pe orbita Primele teste se vor face de la o inaltime de aproximativ 40 kilometri, urmand ca progresiv inaltimea sa ajunga la 250 kilometri. Cele doua pericole care il ameninta pe curajosul saritor sunt frecarea cu aerul, ce va genera temperaturi de cateva sute de grade pe suprafata costumului si viteza de cadere, ce va ajunge la valoarea de 4000 km/h cand astronautul va atinge straturile exterioare ale atmosferei pamantului. In acest moment o parasuta speciala se va deschide, ea avand rol de stabilizare a traiectoriei de cadere si reducere a citezei de coborare, pana la aproximativ 250 km/h la o altitudine de 1000 metri, moment in care o parasuta conventionala il va aduce pe pamant in siguranta pe temerarul povestii noastre.

Daca totul suna bine pe hartie atunci aflati ca cifrele de mai sus se refera la testul de la 40 kilometri. Pana la 250 kilometri trebuie realizate multe teste intermediare, conditiile schimbandu-se drastic. Spre exemplu la 100 kilometri inatime, unde viteza de intrare in atmosfera terestra va fi de aproximativ 30.000 km/h, acceleratia va fi de 8,2 G, iar cel mai mare pericol, temperatura va atinge valoarea de 1650 grade Celsius.

Un a￯￯simplua￯￯ costum construit din Nomex nu va fi suficient pentru a proteja astronautul, acum intrand in calcul problema aerodinamicii, fiind necesara prezenta unui scut de protectie in forma botului navetelor spatiale, ce va reduce drastic coeficientii aerodinamici, micsorand deci frecarea cu aerul.
Cu toate aceste probleme, cei doi initiatori ai proiectului sunt convinsi ca vor reusi, ba mai mult si-au setat chiar un termen limita de doi ani. Explorand si mai mult posibilitatile, cei doi emit ipoteza dezvoltarii unei noi forme de sport extrem, bungee jumping-ul stratosferic, pentru cei cu buzunarul gros si fara rau de inaltime.

Sursa: SciFi Tech, Popular Science

Sondaj

Cat de periculos consideri snowkitingul?