Lada Niva vs. Suzuki Samurai
2/217
calendar_month 16 Mai 2012, 10:22
Deunazi am auzit o discutie privitoare la performantele celor doua modele pe teren accidentat. Fiecare din parti isi lauda masina, insa la final nu s-a inteles clar care din ele era mai buna!

Asa ca documentarea pe cont propriu a ramas singura varianta viabila!

Motorizare

Lada Niva vine din fabrica cu doua motorizari:
- motor de 1,6l pe carburatie
- motor de 1,7l pe injectie multipunct Bosch, ce dezvolta 82CP- trage bine de la turatii joase, este elastic, fiabil, usor de inretinut si se preteaza bine la GPL

Suzuki Samurai vine din fabrica cu trei motorizari:
- motor de 1,0 benzina pe injectie a￯￯ 970 cmc, 33 kw, 45 CP
- motor de 1,3 benzina pe injectie, 4 cilindri in linie a￯￯ 1298 cmc, 59 Kw, 80 CP
- motor de 1,9 TD diesel a￯￯ 1905 cmc, 46 Kw, 63 CP

Punte
Lada Niva are punte independenta + punte rigida, in timp ce Suzuki Samurai are ambele punti rigide, un plus pe teren accidentat.

Suspensie
Lada Niva are suspensie prevazuta cu arcuri elicoidale, in timp ce Samuraiul detine o suspensie cu foi, avand arcuri lamelare. Un plus pentru Niva la confort in mers cu regim offroad.

Confort interior
Lada Niva are caroserie autoportanta, mult mai spatioasa decat cea a Samuraiului, sporindu-i confortul atat pe sosea cat si pe teren. Scaunele fata sunt comode, neexistand nicio problema daca ai peste 1,85 m inaltime. Samuraiul in schimb te taxeaza imediat la acest capitol.

Consum
Lada Niva are un consum extraurban intre 9-11%, iar urban de 15%. Odata ajunsa insa pe off-road poate ajunge si la 40%, in functie de solicitarile la care e supusa.

Suzuki Samurai se lauda cu un consum mediu dat de producator de 8,5 %. Urban ajunge la 13% mers sportiv, extraurban 7% mers linistit. Pe offroad isi face treaba bine dar la un consum de 20%.

Pret piese/consumabile
Lada Niva e de fabricatie ruseasca, asadar piata din Ucraina si Basarabia reprezinta o mina de aur pentru detinatori, preturile fiind foarte mici.

Concluzia? Ia-ti Niva daca vrei forestier si sosea, sau Samurai daca iubesti hartoapele!

Sondaj

Ce credeti despre asigurarile de accident in cazul sporturilor extreme?