Conditia fizica si echipamentul pilotilor de curse

calendar_month 04 Feb 2012, 14:21
Pilotii de Formula 1 sunt unii dintre cei mai in forma atleti de pe pamant, corpurile lor sunt adaptate specific cererilor exacte pentru curse.
Toti pilotii care intra in Formula 1 trebuie sa treaca prin o perioada de conditionare la cererile fizice ale sportului: nici o alta serie de curse de pe pamant cere atat de mult soferilor in energie si anduranta.
Anduranta fizica este creata prin antrenament cardio-vascular: de obicei alergatul sau inotul, cu toate ca unii prefera ciclismul sau mersul cu rolele.
In termini de nutritie, majoritatea pilotilor de Formula 1 isi controleaza dietele intr-un mod asemenea atletilor, avand grija la cantitatea de hidrocarbura si de proteine pe care le absorb.
Imbracamintea pilotilor de curse
Castile de Formula 1 sunt facute pentru nevoia clara de a proteja capetele pilotilor in caz de impacturi majore. Dar restul hainelor sale au un scop la fel de important, oferind cea mai buna aparare posibila impotriva focului.
Din fericire acum focul este extrem de rar in Formula 1, cu toate ca pana in 1970 pilotii erau grav accidentati sau chiar omorati de incendiile teribile cauzate de aprinderea combustibilului dupa accidente. Salopetele moderne, manusile si cizmele sunt facute din materiale ignifuge.
Salopetele au de asemenea doua ,,manerea largi pe umerii pilotilor. Panglicile de pe umeri sunt destul de puternice pentru ca pilotul si scaunul sa fie trasi impreuna din masina, si trebuie deci sa poata suporta greutatea combinata.
Manusile ignifuge sunt facute cat mai subtiri posibil, pentru ca soferul sa poata ,,simtia volanul. Similar talpile cizmelor pilotului sunt mult mai subtiri decat cele ale pantofilor obisnuiti pentru a permite cel mai prAcis contact cu pedalele masinii. Sub salopeta si casca pilotul poarta un desuu antideflagrant.
Eficacitatea tuturor aceste precautii a fost demonstrate amplu in 1994 cand Jos Verstappen si echipa Benetton a supravietuit unui foc puternic cauzat de o scurgere de combustibil, cu nici o accidentare grava.
Suportul pentru cap si gat HANS(Head and Neck Support system)
A aparut la Formula 1 in 2003.
Scopul lui este simplu: sa reduca masiv greutatea cauzata capului si a gatului pilotului in timpul decelerarii rapide in cazul unui accident.
Reduce riscul fracturarii gatului sau a cutiei craniene care sunt cauze ale mortii in accidente.
Sistemul HANS contine un ,,gulera din fibra de carbon purtat de pilot in jurul gatului, pe care este prinsa casca, lasand capul sa se miste in toate directiile.
Sistemul a fost aprobat de Formula 1 si a devenit obligatoriu pentru piloti la inceputul sezonului din 2003. Chiar daca unii piloti sau plans de discomfort cand au purtat sistemul in cursa, a fost acceptat in general ca o modalitate sensibila de a reduce riscul accidentarilor.
Autor: Costy
Noutati




