La munte sau la mare - protejati-va pielea de soare
6/688
calendar_month 19 Aug 2019, 00:00
De fiecare dată când ne expunem pielea la soare, specialiștii – de la farmaciști la medicii – ne spun că ne expunem la mari pericole. Cumva, majoritatea dintre noi acceptăm această informație ca fiind una din două: fie adevărată, fie un moft. De obicei, nu ne gândim prea mult la ea, doar o acceptăm într-un fel sau altul. Poate că e momentul să ne oprim câteva minute și să ne gândim serios la această întrebare: cât de importantă este cu adevărat protecția solară a pielii?

Soluțiile de protecție solară sunt produse care combină câteva ingrediente care previn radiațiile ultraviolete (UV – „ultraviolet radiation” în eng.) să ajungă la piele. De fapt, există două tipuri de radiații ultraviolete care dăunează pielii: UVA și UVB. Mai mult, acestea îmbătrânesc pielea și, ceea ce este cel mai grav, cresc riscul de a dezvolta cancer la piele. Dacă UVB este principalul vinovat pentru arsurile solare, razele UVA pătrund mai adânc în piele și sunt asociate cu apariția ridurilor, pielea întărită sau lăsată și cu îmbătrânirea prematură. Tot aceste raze măresc efectul carcinogen al razelor UVB.

Vestea bună este că majoritatea soluțiilor cu un SPF de peste 15 sunt excelente pentru a ne proteja de razele UVB. Acestea sunt extrem de accesibile, mai ales acum când broșurile online sunt atât de populare. Probabil că ați auzit deja de SPF, iar dacă nu știați, acestea sunt o abreviere pentru „Sun Protection Factor”, adică Factor de Protecție Solară. SPF este o unitate de măsură pentru abilitatea substanței de a preveni efectul advers al UVB asupra pielii. Iată și formula: dacă durează 25 de minute pentru ca pielea neprotejată să se înroșească, atunci dacă ați folosi un produs cu SPF 15, teoretic, pielea dumneavoastră ar începe să devină roșie abia peste vreo 6 ore, adică peste de 15 ori mai mult timp.

Mai putem să folosim și un alt mod de a privi aceste aspecte - în procente. Vom lua ca reper o cremă pe care o puteți găsi fără probleme la majoritatea farmaciilor din România, de exemplu, consultând ultimul catalog Sensiblu. O soluție de protecție cu SPF 15 reușește să filtreze peste 90% din toate razele UVB. Comparativ, un SPF 30 atinge performanța de a filtra 97%, în timp ce SPF 50 ajunge la 98%. Pare că vorbim de niște diferențe nesemnificative, dar experiența arată că, mai ales în cazul celor cu istoric în familie de probleme grave cauzate de expunerea la soare, acele câteva procente pot face toată diferența din lume. Partea bună este că în oferta Sensiblu sau a altor farmacii puteți găsi oricare dintre acești factori.

Dacă vă numărați printre cei îngrijorați de ingredientele folosite pentru fabricarea acestor soluții, să știți că inclusiv spuma de ras are un anumit factor de protecție solară. Cu toate acestea, tot mai multe persoane se bazează pe producătorii și distribuitorii de produse naturiste, cum ar fi Life Care. Această companie care și-a început ascensiunea europeană din Timișoara este în prezent un nume puternic pe piața produselor bio, oferind calitate la prețuri reduse. După cum spuneam mai sus, dacă este foarte important pentru dumneavoastră să știți că ingredientele folosite pentru protecția solară pe care o folosiți este din surse Bio, atunci consultați cel mai recent Life Care catalog online și vedeți dacă oferta Life Care este una care vă convinge.Noi considerăm că puteți apela cu încredere și la cremele de cea mai bună calitate oferite de brandurile de renume din lume, iar Avon este unul dintre acestea. Dacă veți arunca o privire asupra paginilor din catalog Avon 2019, cu siguranță veți găsi de unde să alegeți ceva pe placul dumneavoastră. Calitatea premium este de obicei însoțită de un miros mai plăcut și un ambalaj mai rezistent. De obicei, dar nu întotdeauna. De aceea, testați câteva produse și vedeți care vi se potrivește cel mai bine.

Dar, înainte să răsuflați ușurați și să plecați la munte sau la mare pentru a vă bucura de razele soarelui doar cu o cremă în bagaj, trebuie să vă mai spunem ceva. Nu există soluții pentru protecția totală de razele UV. La fel cum încă nu există, orice vi s-ar spune, o cremă de protecție solară care ține mai mult de două ore. De aceea, în timp ce vă bucurați de adrenalină la maxim, nu uitați ca din două în două ore să faceți o mică pauză pentru a reaplica soluția pe piele. Nu în ultimul rând, faptul că nu vi se înroșește pielea înseamnă doar că razele UVB nu au ajuns să-și facă efectul. Asta însă nu implică faptul că razele UVA nu și-au făcut de cap pe pielea dumneavoastră. De fapt, este foarte probabil ca printr-o expunere îndelungată la soare, chiar și bine protejați cu soluții specifice, să vă creșteți riscul pentru anumite afecțiuni.

De aceea, nu uitați să folosiți și îmbrăcăminte cu factor de protecție. Acum că știți unde să căutați – pe cataloagele online de pe Kimbino.ro – este aproape imposibil să nu găsiți ceva util și frumos la un preț excelent, având cele mai bune oferte în propriul buzunar.


Sondaj

Ce consideri indispensabil in echipamentul de drumetie?