Cum ne protejam la lucru? 5 tipuri de accidente pe care le previi cu echipamentul de protectie potrivit
calendar_month 27 Mar 2017, 00:00
Fie că vorbim despre munca pe șantier, în ateliere auto sau chiar industria alimentară, riscurile de accidentare sunt prezente la tot pasul. Echipamentul de protecție adecvat este unul dintre cele mai bune moduri de a preveni accidentele la locul de muncă, dar și în proiectele personale.
Printre cauzele principale ale accidentelor de muncă se numără neatenția, utilizarea greșită a uneltelor, și echiparea necorespunzătoare cu îmbrăcăminte de protecție, sau după caz, încălțămintea de protecție adecvată.
În lipsa acestora, la ce tipuri de accidente ne expunem?
1. Răni ușoare
Fie că vorbim despre zgârieturi, tăieturi sau lovituri ușoare, acestea pot cauza un disconfort crescut și reduce productivitatea. Un set de îmbrăcăminte de protecție realizată din tercot rezistent la abraziune, rupere sau tăiere poate preveni astfel de accidente.
Salopetele de protecție pentru uz industrial sunt o alegere potrivită pentru munca solicitantă, iar mănușile de protecție specializate oferă un plus de confort și siguranță la lucru.
2. Fracturi
De obicei rezultă în urma impactului cu obiecte grele și reprezintă un pericol la munca în construcții, în industria grea sau la manipularea de marfă. O pereche de încălțăminte de protecție cu bombeu poate apăra excelent piciorul, atât la impact cu viteză mare, cât și la strivire.
Casca de protecție este obligatorie în multe ramuri ale industriei, și pe bună dreptate: aceasta este destinată să apere capul împotriva impactului puternic, și poate face diferența între un accident ușor și unul fatal.
3.Electrocutări
Pentru electricieni, îmbrăcămintea de protecție antistatică și ignifugă este cea mai recomandată, pentru o siguranță crescută. Încălțămintea de protecție trebuie să fie de asemenea antistatică, fără componente din metal, sau marcată cu simbolul ESD care marchează o protecție crescută la descărcări electrostatice.
La fel de importante sunt și mănușile de protecție pentru electricieni, realizate din cauciuc pentru o izolare electrică excelentă. Se recomandă purtarea unei perechi de mănuși de piele pe deasupra, pentru a proteja de tăieturi mănușile din cauciuc.
4. Arsuri
Îmbrăcămintea de protecție este obligatorie la manipularea obiectelor încinse și lucrul cu focul sau în medii cu risc de explozie! Aceasta poate fi croită din bumbac ignifugat cu tratament antistatic, ideal pentru majoritatea aplicațiilor. Mănușile de protecție termică pot fi realizate din bumbac gros sau fibre sintetice de înaltă performanță precum Kevlar.
Încălțămintea de protecție antistatică sau marcată ESD (protecție la descărcări electrostatice) este potrivită pentru mediile de lucru cu riscuri de explozie. Pentru turnarea asfaltului, talpa este de obicei complet plată, și are o excelentă rezistență la temperaturi înalte. Pentru sudori, atât mănușile de protecție cât și șorțul de protecție sunt realizate de obicei din piele bovină, pentru o bună protecție la căldura de contact, scântei și stropi de metal topit.
5. Riscuri chimice
Pentru o protecție chimică ideală, este nevoie de îmbrăcăminte de protecție specializată pentru chimicalele la care ne expunem. Halatele, combinezoanele și mănușile din materiale sintetice oferă grade diferite de protecție la stropirea cu chimicale dăunătoare. O pereche de încălțăminte de protecție cu talpa rezistentă la acizi și chimicale corozive va completa restul echipamentului pentru o siguranță sporită în orice situație!
Noutati