8 activitati inedite pe care le poti face intr-un city break la Praga

calendar_month 28 Mar 2017, 00:00
Vara e unul dintre cele mai frumoase sezoane de vacanță în Praga, dar și toamna când copacii și arborii de pe dealurile care înconjoară Praga amintesc de toamna indiană din America de Nord. Așa că toamna ai putea să mergi alături de perechea ta într-o vacanță romantică, iar vara să zbori spre Praga alături de gașca de prieteni ca să faceți un tur al berăriilor, teraselor și grădinilor cu bere. Cehii sunt cei mai mari consumatori de bere din lume, așa că și producția de bere e pe măsura consumului. Cele mai populare grădini de vară unde se servesc zeci de feluri de bere pragheză sunt cele din Parcul Letna. Drept bonus, din Parcul Letna ai parte de unele dintre cele mai frumoase priveliști panoramice din Praga.
Dacă alegi un city break la Praga, trebuie să știi că orașul de pe malul râului Vltava e una dintre cele mai accesibile capitale ale Europei dintre cele vizitate anual de milioane de turiști, nu doar când trebuie să plătești nota de plată la restaurant, dar și atunci când îți faci rezervare pentru biletele de avion către Praga, pentru o cameră de hotel sau îți pui la punct bugetul de vacanță. În plus, în Praga poți să experimentezi unele dintre cele mai ciudate senzații pe care le-ai putea avea într-o minivacanță neconvențională în Europa, de la vizitarea unui fost buncăr anti-nuclear, la nedumerirea din fața statuilor împrăștiate prin piețele și străzile orașului, la galerii de artă și cele mai inedite graffiti-uri, și nu, nu e vorba doar despre Zidul lui John Lennon.
Minivacanță în Praga, Paradisul băutorilor de bere
Praga e orașul cu cel mai bine pus la punct sistem de servire a berii la țap din lume, în doar 15 minute cât ține pauza unui meci, la O2arena suporterii pot servi 10.000 de beri, o halbă poate fi umplută în doar 4 secunde. Fabrica de bere Staropramen e aproape de Centrul istoric al orașului, așa că dacă vizitezi zona medievală și nu știi cum să ajungi la berărie, e suficient să te iei după miros. Atunci când berea fermentează, mirosul se simte, uneori, chiar și pe străzile din apropiere.
Pregătește-ți un portofoliu Instagram perfect într-un weekend break la Praga
Praga e unul dintre cele mai spectaculoase orașe din Europa când vine vorba de arhitectura clădirilor, de podurilor din Centrul istoric al orașului sau de priveliștea panoramică cu Castelul din Praga care veghează granițele orașului. Merită să urci până la porțile Castelului din Praga, înregistrat în Cartea Recordurilor Guiness ca cel mai vechi castel din lume. De altfel, Centrul istoric din Praga e inclus aproape în întregime în Patrimoniul Mondial UNESCO, astfel că e una dintre cele mai mari arii urbane protejate din Europa.
Dacă ajungi într-un city break în Praga, nu ai cum să ratezi Podul Carol, dar dacă vrei să prinzi o poză în care să nu apară alți turiști, ar fi bine să mergi dis de dimineață. Podul Carol e unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din Europa și atmosfera medievală persistă acolo chiar și la sute de ani distanță.
Iar dacă vrei să incluzi în portofoliu Instagram câteva fotografii cu o grădină barocă incredibilă, trebuie să te oprești la Grădina Vrtba, din apropierea bisericii Sf. Nicolae. Dacă ai nevoie și de o fotografie panoramică, e bine să știi că cele mai frumoase vederi panoramice cu Centrul vechi al orașului le poți surprinde de pe terasele din Parcul Letna.
Galerii de artă murală dincolo de Zidul lui Lennon
Lennon nu a fost niciodată în Praga, dar are un Zid care a devenit cunoscut datorită lui. Zidul lui Lennon e, de fapt, unul dintre simbolurile libertății de exprimare din Praga și a luptei anti-comuniste și a apărut în peisajul urban praghez odată cu asasinarea lui Lennon. Atunci, tinerii artiști din Praga au ieșit pe străzi să comemoreze moartea timpurie al lui John Lennon și au realizat câteva graffiti-uri în cinstea lui.
În schimb, dacă îți place arta stradală și graffiti-ul, ai un prilej numai bun să vezi și cealaltă față a orașului unde nu riști să te întâlnești cu foarte mulți turiști. Pe strada Narodni Trida sunt înșirate graffiti ale unor artiști celebri din Praga, și la fel de spectaculoase și musai de văzut sunt și acele graffiti de la stația de metrou Vltavska și stația de metrou Palmovka. În cel de pe urmă loc, vei putea admira un graffiti imens cu Bohumil Hrabal, unul dintre cei mai importanți scriitori cehi.
Chiar dacă în Praga arta stradală e peste tot, acest lucru nu înseamnă că e legală, singurul loc unde artiștii locali pot să se exprime în limitele legii e pe zidul Tesnov, care e la 15 minute distanță de centrul orașului. Ca în multe alte locuri din lume, chiar dacă graffiti e ilegal în Praga, asta nu înseamnă că nu o să fii surprins de pereți acoperiți în totalitate de lucrările inedite.
Alege o croazieră pe Vltava
La fel ca în Paris și alte capitale din Europa, pe timpul verii malul râului Vltava se umple de tineri care stau la povești, cântă și beau bere până seara târziu, așa că dacă rămâi într-un weekend prelungit la Praga și nu mai ai program, poți socializa nu doar cu localnici, ci și cu tineri din întreaga lume. Iar dacă vrei să vezi orașul și poate să îți mai completezi portofoliul de fotografii pe Instagram, ai putea să mergi într-o croazieră pe Vltava care nu costă mai mult de 11 euro pentru o oră de plimbare pe malul apei în timpul căreia faci și un tur, de la distanță, al celor mai importante obiective turistice din Praga.
Mergi să vezi pe cel mai mare stadion din Europa
Cehia are o populație puțin mai mare de 10 milioane de locuitori, dar în mod surprinzător în Praga se găsește cel mai mare stadion din Europa, Stadionul Strahov, cu o suprafață care adună aproximativ nouă terenuri de fotbal, care ar putea găzdui 200.000 de spectatori, fiind al doilea cel mai mare stadion din lume după Indianapolis Motor Speedway, din Statele Unite ale Americii, unde se pot instala confortabil 220.000 de oameni.
Stadionul din capitala Cehiei e una dintre moștenirile lăsate de perioada comunistă, așa cum în România Casa Poporului e un alt obiectiv comunist care se remarcă prin grandoarea proiectului. Începând cu anii nouăzeci, pe Strahov, trupele The Rolling Stones și Pink Floyd au ținut concerte cu peste 100.000 de participanți. Dacă se anunță vreun concert pe Strahov al uneia dintre trupele tale favorite, cu siguranță că merită să te gândești la un city break la Praga și să îți rezervi bilete la concert.
Statui inedite în Praga, K în Soare, Statuia cinetică a lui Kafka
O să îți fie imposibil să nu te gândești la atmosfera absurdă din cărțile lui Franz Kafka, pentru că urmele scriitorului sunt peste tot în Praga. Printre cele mai cunoscute statui și monumente dedicate lui Kafka, unul dintre cei mai importanți scriitori cehi, se numără Capul rotitor al lui Franz Kafka realizat de David Cerny, poate cel mai controversat dintre artiștii cehi contemporani. Acesta are o expuse o serie de sculpturi și statui în Praga. Statuia de 11 metri înălțime a fost instalată în 2014, în apropierea stației de metrou Narodni trida, în fața centrului comercial Quadrio. Statuia e alcătuită din mii de oglinzi în mișcare, fiind un simbol pentru lumea interioară în transformare continuă și plină de angoase a scriitorului.
Coboară într-un buncăr anti-nuclear
Dacă te gândești să pleci într-un city break la Praga și te-ar tenta un weekend petrecut la un hotel de 5 stele, ai putea să îți rezervi cazare la Jalta Hotel. Locul nu e special doar pentru serviciile de top și camerele luxoase, ci și pentru opțiunea cu totul inedită pe care oaspeții hotelului o au la dispoziție. Turiștii care se cazează la Jalta Hotel pot vizita un buncăr anti-nuclear transformat într-un nivel al complexului. Hotelul a fost construit la mijlocul secolului XX și putea să adăpostească, în cazul de nevoie, aproximativ 150 de oameni. La extrema cealaltă, ai putea să te cazezi în singurul hotel din oraș care are doar o cameră, un micro-hotel cu o singură cameră, aflată la 66 m înălțime, în interiorul turnului Zizkov.
Vizitează Berlin sau Viena, aflate la 4 ore distanță de Praga
Praga e la doar patru ore distanță de Viena și Berlin, așa că dacă vrei să faci un road trip prin Europa, ai putea zbura spre Praga, iar de acolo poți lua trenul spre Viena sau Berlin. Dacă vrei să te bucuri de o viață de noapte activă, prețuri accesibile și cazare ieftină într-un hostel într-un cartier al artiștilor, poți opta pentru Berlin, votat cel mai prietenos oraș de către tinerii din Europa. Viena e varianta clasică a primei escapade, iar dacă ajungi vara la Viena o să te poți bucura de numeroase concerte de muzică clasică în aer liber. Oricum, ține cont că pentru Viena ai nevoie de un buget de vacanță mai generos decât pentru un city break în Berlin.
Tu ce planuri ai pentru o vară plină de călătorii prin Europa?
Sursă foto: Shutterstock.com
Noutati




