Wiggins l-a invins categoric pe Evans in contratimpul de la Besancon
5/522
calendar_month 10 Iul 2012, 13:57
Britanicul Bradley Wiggins a mai facut, luni, un pas important spre castigarea Turului Frantei din acest an.

Liderul echipei Sky a castigat contratimpul individual desfasurat intre Arc-et-Senans si Besancon (41.5 km) cu un avans de 35 de secunde in fata coechipierului sau Christopher Froome, in timp ce marele specialist al genului Fabian Cancellara a venit abia pe trei la 57 de secunde.

Marele pierzator al probei contracronometru din etapa a 9-a a fost australianul Cadel Evans, castigatorul din 2011 al Marii Bucle pierzand un minut si 43 de secunde.

Doar locul sase la finalul etapei pentru Evans, care se astepta la o pierdere de cel mult jumatate de minute.

Echipat complet in galben, Wiggins a mers ca pe sine, iar la finalul celor 41.5 kilometri a oprit cronometrul la 51 de minute si 24 de secunde.

Mai mult decat atat, Wiggins este primul purtator al tricoului galben care castiga o etapa in Turul Frantei de la Alberto Contador in etapa a 18-a din 2009. Spaniolul castiga la vremea respectiva tot o proba contracronometru.

Primul timp de referinta al zilei a fost impus de germanul Tony Martin, campionul mondial de contratimp din 2011, acesta fiind inregistrat cu timpul de 53:40 in pofida fracturii de la incheitura mainii.

Timpul lui Martin nu a contat pentru o clasare in primele pozitii si urmatorul etalon a fost impus de Fabian Cancellara, un alt contratimpist cu o carte de vizita de invidiat.

Desi batut surprinzator in Turul Elvetiei din acest an in contratimp de suedezul Frederik Kesiakoff, Cancellara si-a gasit de aceasta data ritmul si a parcurs distanta programata in 52:21.

Din spate venea insa furtuna reprezentata de cei doi rutieri de general ai echipei Sky. Mai intai a trecut la conducere Froome, omul care ii deschide calea lui Wiggins spre victorie in acest Tur, cu 51:59, un timp fabulos pentru un rutier de care nu auzise nimeni pana la Turul Frantei din 2011.

Pe traseu mai ramasesera italianul Vincenzo Nibali, care s-a clasat in cele din urma pe opt cu o intarziere de peste doua minute, pentru ca intreaga atentie de la final sa fie concentrata pe duelul de la distanta intre Wiggins si Evans.

E impropriu spus duel pentru ca niciun moment Evans nu a emis pretentii in fata lui Wiggins. Un Wiggins care a mers ceas si care a amintit de zilele in care Lance Armstrong zdrobea concurenta in Turul Frantei.

Dupa tragerea liniei la finalul etapei a rezultat un clasament general dominat de Wiggins, rutier care conduce cu un avans de un minut si 53 de secunde in fata lui Evans. Al treilea este Froome la 2 minute si 7 secunde.

Sursa: www.onlinesport.ro

Sondaj

Cat de periculos consideri snowkitingul?