Gaffiti si arta stradala - cartierele neconventionale din Europa unde le gasesti
calendar_month 28 Iun 2016, 09:27
Europa e văzută aproape tot timpul ca o destinație cu o istorie deosebită, dar poate fi totodată o destinație de vacanță în timpul căreia poți descoperi arta alternativă și locuri mai puțin convenționale. Dacă nu te atrag muzeele clasice și arhitectura secolelor trecute, în următorul city break ai putea descoperi locurile colorate, unde tinerii se exprimă prin graffitti-uri, picturi murale şi alte intervenţii artistice în spațiul public. În ultimii ani, tot mai multe orașe din Europa au fost invadate de graffiti-uri, multe dintre cartierele industriale sau periferice au căpătat o aură nouă, fiind vizitate de tinerii curioși care își doresc să descopere cele mai inedite picturi murale. Descoperă în următorul city break în Europa, partea vie a orașelor și arta (uneori) temporară. Graffiti-ul nu mai e un semn al vandalizării sau distrugerii spațiului public, ci o artă stradală alternativă.
Atena, arta uitată a scrierii
La fel de vechi precum monumentele Greciei antice sunt și graffiti-urile din clădirile vechi de mii de ani. Astăzi, Atena continuă să fie un amestec inedit de antic și modern. Iar dacă ai vizitat deja Acropolele, poate ți-ar plăcea să descoperi arta stradală în timpul unui city break în Atena. New York Times a scris despre Atena că ar fi un fel de Mecca pentru arta stradală din Europa, așa că ai cu siguranță nespus de multe zone de explorat dacă zbori spre Atena.
Unul dintre cele mai cunoscute cartiere când vine vorba de graffiti-uri e strada Ermou, din cartierul, care a intrat deja în mitologia locală. Tinerii din Atena sau din alte colțuri ale Europei se opresc pe una dintre străzile din Gazi și își încep lucrarea. Mulți dintre ei nu apucă să o termine.
Când vine vorba de graffiti, picturi murale, instalații și artă stradală, la fel de populare precum Gazi sunt cartierele Plaka sau Pssiri. Deși ai crede că arta stradală e ilegală, consiliul municipal din Atena a adunat numeroși artiști pentru a umple orașul de graffiti-uri și picturi murale înainte de Olimpiada din 2004. Multe dintre ele au ţinut până astăzi și mai pot fi văzute în districtul Metaxourgeio, Gazi sau Anafiotika. Dacă te fascinează zona industrială, vizitează districtul Metaxourgeio, unde sunt unele dintre cele mai interesante graffiti-uri de guerillă. Cartierul Pssiri a primit o viață nouă odată cu Olimpiada din 2004, iar multe dintre barurile și restaurantele din zonă sunt acoperite de picturi și stencil. Rămâi în zonă și după lăsarea serii, cartierul e foarte popular când vine vorba de viața de noapte și cluburi.
Roma, artiștii din Micul Brooklyn
E dificil ca Roma să nu fie inclusă în circuitul internațional al unei arte care dobândeşte tot mai multă popularitate în zonele urbane. Partea bună e că artiștii stradali au schimbat modul în care arată anumită străzi sau cartiere industriale din marile orașe. Iar Roma nu face excepție. Așa că dacă ajungi într-un city break în Roma, nu-ți petrece timpul doar la Vatican și Colossseum, ci explorează partea mai puțin cunoscută a orașului. Ia metroul, ieși din piețele pline de turiști și lasă-te cucerit de clădirile acoperite de culoare.
Când vine vorba de arta stradală din Roma, cele mai fierbinți zone sunt carierele din Ostiene, din partea industrială a orașului, dar și Pigneto, cunoscut ca micul Brooklyn din Roma, unde se adună artiștii și tinerii nonconformiști, San Basilio sau Prenestina. La fel de popular e și cartierul San Lorenzo, în special străzile Via dello Scallo și Via dei Volsci. Dacă vrei să fii în mijlocul distracției și să explorezi cele mai inedite graffiti-uri, ai putea să-ți cauți cazare în Roma în cartierul Pigneto, unde peisajul se schimbă dramatic de la an la an. Aici se adună și cei mai cunoscuți artiști care preschimbă peste noapte fața orașului.
O să întâlnești destul de multe graffiti-uri chiar și pe locuințele private sau blocurile de locuințe. Acestea sunt făcute, de obicei, cu acordul proprietarilor. Există chiar și un proiect local prin intermediul căreia municipalitatea urmărește dezvoltarea unor zone periferice, și includerea lor într-un alt traseu turistic. Centrul orașului e întotdeauna plin de turiști, care nu sunt foarte ușor de convins să părăsească traseul celor mai importante obiective turistice din Roma.
Barcelona, explozie de culori și graffiti-uri
Sigur că și în Barcelona există un traseu obișnuit pentru turiștii care ajung acolo într-un city break, și aproape nimeni nu-l ratează pe Gaudi, Joan Miro sau Picasso sau. Dar orașul nu e doar un loc al muzeelor și parcurilor neobișnuite, ci și un oraș unde arta stradală a câștigat foarte mult teren în ultimii ani, și care se remarcă prin exploziile de culori. Dacă ajungi într-un city break în Barcelona o să înțelegi de ce orașul catalan e atât de viu și animat.
Dacă vrei să te trezești într-un cartier plin de graffiti-uri și picturi murale, caută-ți cazare în Barcelona în cartierul Gotic Raval sau Poble Nou. Vei descoperi picturi murale pe fațadele clădirilor cu precădere aici, dar și în alte locuri din Barcelona.
Și pentru că zonele industriale din mediul urban sunt și cele mai atractive arii pentru artiștii stradali, merită să vizitezi cartierul Poble Nou, care s-a transformat dramatic în ultimii ani. Graffiti-urile au prins viață pe clădirile părăsite din zonă, dar și pe fațadele clădirilor de locuințe sau terasele restaurantelor. Una dintre cele mai inedite zone e cea din apropierea parcului central din Poblenou. În districtul Gotic, te poți opri în cartierul El Born, unul dintre cele mai neconvenționale spații urbane din Barcelona, dar și o zonă foarte accesibilă ca preț, unde poți rămâne și după lăsarea serii, dacă vrei să bei câteva beri cu 10 euro. Dacă te atrag graffiti-urile cu mesaj social și viziuni anarhiste, poți să te oprești pe străzile din Raval. Chiar și Banksy a trecut prin Barcelona, vezi dacă-l găsești sau îl recunoști.
Praga, nu e suficient să vezi Zidul lui Lennon
Toți cei care aleg un city break în Praga au auzit de zidul lui Lennon. Dar dacă ai ajuns acolo, mai ales înspre seară, poate că nu ai apucat să vezi mare lucru și ai cam fost dezamăgit. Așa că îți sugerez să nu te oprești doar la Zidul lui Lennon, din districtul Mala Strana, ci să descoperi și alte locuri la fel de inedite.
Cu siguranță, Praga nu mai e demult doar un spațiu medieval, un loc al arhitecturii gotice sau baroce, ci și un spațiu urban alternativ, marcat de picturi murale, graffiti-uri și de creațiile artistice din spațiul public ale tinerilor.
Printre cele mai populare zone când vine vorba de arta stradală din Praga se numără cartierul Narodni Trida, zona din apropierea stației de metrou Vltavska, unde cunoscătorii recunosc deja lucrările unuia dintre cei mai importanți artiști locali, Pasta Oner. Spre deosebire de alte locuri din Europa, În Praga arta stradală e încurajată doar în anumite spații. Unul dintre ele e zidul Tesnov, pe care merită să-l vizitezi, și care se află la doar 15 minute de mers pe jos de centrul orașului. Cu siguranță, Praga nu se află încă în topul celor mai importante orașe din Europa când vine vorba de graffiti-uri, dar spre deosebire de alte orașe unde nu s-a făcut remarcat vreun nume, în Praga sunt deja câțiva artiști locali foarte apreciați. Poate îi descoperi și tu.
Amsterdam, cartierul Jordaan și arta stradală
Nici Amsterdam nu e tocmai în topul orașelor invadate de graffiti-uri și artă stradală, dar e unul dintre orașele cele mai libertine din Europa, așa că arta stradală e în plină expansiune în cartierele nu tocmai centrale ale orașului. Iar nimic nu se potrivește mai bine cu arta stradală decât numeroasele cafene și barurile, unde o să-ți fie ușor să te întâlnești cu câțiva dintre tinerii nonconformiști ai orașului, dar și cu tineri de pe întreg mapamondul, gata să-ți împărtășească tipuri folositoare pentru călătoriile tale viitoare.
Când vine vorba de arta stradală, în Amsterdam sunt câteva zone fierbinți, în special cartierul Jordaan, Spuistraat și Wijdesteeg, cartiere aflate la periferia orașului. Și în centrul Amsterdam-ului o să găsești destule graffiti-uri și pereți pictați, dar acestea sunt ceva mai cuminți decât cele din zonele industriale. Municipalitatea a încercat să mai stăvilească avântul creativ al artiștilor și de aceea a legalizat anumite zone ale orașului, pentru ca tinerii să se poată exprima creativ. Dacă vrei să descoperi câteva dintre aceste zone, sunt și tururi de câteva ore în care te poți înscrie, multe dintre ele nu costă mai mult de 10 euro. Poate merită să te înscrii într-un tur al Amsterdam-ului dacă ești cu adevărat pasionat de graffiti. Așa ai putea descoperi locurile secrete, vandalizate creativ de The Rat, unul dintre cei mai cunoscuți artiști din Amsterdam sau Delta, un artist destul de popular și în afara granițelor, prin tehnica 3D pe care o aplică lucrărilor sale.
Pentru că în Amsterdam culturile și manifestările alternative sunt adoptate oficial, vei putea descoperi chiar și expoziții de graffiti în unele dintre cele mai importante muzee ale orașului, nu doar pe străzi. Așa că e bine să verifici cu atenție ce se întâmplă la fiecare dintre ele când pleci într-un city break în Amsterdam.
Noutati