Cum salvezi mediul si economisesti bani folosind tehnologii de ultima ora in iluminat si electrice
7/717
calendar_month 22 Oct 2021, 00:00
Stiai ca poti salva mediul inconjurator si poti face, in acelasi timp, economii la factura de curent electric? Mai ales acum, in vremurile grele pe care le traim, iar factura la curent a crescut simtitor, tot mai multe persoane isi doresc sa faca economii.

Folosind insa tehnologii de ultima ora vei putea face economii esentiale in buget si, in acelasi timp, vei contribui la diminuarea poluarii mediului.

Daca respecti trucurile enumerate mai jos vei putea face o economie la factura de electricitate de aproximativ 40-50%.

1. Renunta la becurile clasice! Foloseste becuri LED si iluminatul inteligent

Becurile clasice sunt mai ieftine, dar consumul de energie este urias. In plus, se strica rapid. In schimb, alegand becuri LED vei face economii de pana la 75% din consumul cu iluminatul. In plus, becurile LED au o durata de viata de 10 ori mai mare decat becurile clasice. Prin urmare, chiar daca sunt mai scumpe decat becurile.

O alta modalitate de a economisi curent este prin alegerea unui sistem de iluminat inteligent, mai ales cand vine vorba despre iluminatul exterior. Iluminatul inteligent, cu senzori de miscare, te ajuta sa economisesti energie electrica. Astfel, curtea ta va fi iluminata ori de cate ori ai nevoie. In plus, daca iti vin musafiri in vizita, nu trebuie sa iesi in intampinarea lor. Totodata, este important sa stii ca un astfel de iluminat inteligent descurajeaza hotii sa-ti patrunda in casa.

Iluminatul inteligent poate fi folosit si in casa, in special in zonele de tranzit (cum ar fi holul, bucataria), zone prin care treci frecvent si de multe ori uiti sa stingi lumina. In acest fel lumina se va aprinde singura cand va simti miscare si se va stinge la scurt timp dupa ce ai iesit din incaperea respectiva.

2. Alege electronice si electrocasnice cu un consum energetic mic

Cele mai multe aparatele electronice si electrocasnice au etichete pe care este marcat nicelul de consum energetic. Aparatele cu un consum mic de energie sunt cele din clasa A+++. Acestea consuma cu pana la 65% mai putina energie decat cele din clasa A. Aceste aparate sunt insa si cele mai scumpe, insa investitia se amortizeaza in timp prin prisma consumului mic de curent.

Consum mai mic de energie au si aparatele electrice din clasele A++ (consum de pana la 45% mai mic) si A+ (consum de pana la 25% mai mic).

3. Foloseste cumpatat electrocasnicele

De asemenea, un alt mod de a economisi energie electrica este prin folosirea cumpatata a electrocasnicelor. De exemplu, masina de spalat vase este indicat sa fie pusa in functiune in momentul in care este plina si nu pentru o singura farfurie.

Acelasi lucru este valabil si in cazul masinii de spalat rufe. Incarca masina si alege, pe cat posibil, un program redus de spalare. In acest fel vei spala de mai putine ori, ceea ce inseamna un consum redus de energie. Nu uita ca o masina de spalat consuma la fel de multa energie indiferent de numarul de haine din cuva.

4. Scoate toate aparatele din priza cand nu le folosesti

Este important sa scoti toate aparatele din priza in momentul in care nu le folosesti. Acestea continua sa consume energie, chiar daca sunt oprite sau un stand-by. Inclusiv incarcatorul telefonului continua sa consume energie cand este in priza, chiar daca nu este folosit.Aparatele lectronice lasate in priza consuma in momentul in care sunt in priza si sunt oprite, intre 40 si 70% din energia pe care ar consuma-o daca ar fi aprinse.

5. Cumpara propria electrica pentru incarcarea masinii

Ai masina electrica? Atunci este important sa achizitionezi o statie de incarcare EV de uz casnic. Desi pretul de achizitie al acesteia nu este unul minim, in timp se va dovedi a fi extrem de eficienta si te va ajuta sa faci economii.

Avand propria statie EV, costurile de incarcare vor fi mai mici decat te-ar costa sa-ti incarci masina la statiile peco.

Desigur, poti incarca masina si la priza normala, insa folosind o statie EV incarcarea se face de pana la 8 ori mai rapid. Astfel reusesti sa economisesti energie, iar pretul final este mai mic decat cel pe care l-ai da pentru incarcare in statiile peco.

Aceste statii incarcare electrice au numeroase alte avantaje. In primul rand masina se poate incarca in timpul noptii, sau in timp ce faci alte activitati sau stai cu familia. De asemenea, statii EV pentru acasa pot fi folosite pentru a incarca mai doua masini in acelasi timp, un lucru extrem de util pentru cei care au mai multe masini si sunt dotate cu sisteme de siguranta care le protejeaza atat pe ele cat si reteaua electrica in caz de scurtcircuit sau probleme de fluctuatii de energie.

Sondaj

Cat de des te uiti la stirile sportive la TV?