Alpinismul utilitar, slujba unde poti muri pe bani putini
calendar_month 27 Iun 2012, 13:33
Autor: Marian PAvAlaAc
www.evz.ro
E sezon la slujbele pentru alpinisti utilitar. Fie ca reabiliteaza blocuri, fie ca se ocupa de curatarea geamurilor, cei care muncesc in acest domeniu ajung greu la un venit lunar de 2.000 de lei.
Una dintre cele mai cautate meserii pe timp de vara, cu sute de ofere disponibile, este cea de alpinist utilitar.
"Este o profesie Ala modaA in perioada calda pentru ca acum se fac amenajari exterioare ale imobilelor de blocuri sau de birouri. Oferta de posturi este mai mare decat numarul celor dispusi sa faca asa ceva.
Asta pentru ca nu e usor sa stai agatat la mare inaltime de o funie, cu teama continua ca se poate intampla ceva si ajungi sa te zdrobesti de cimentul de jos", spune Marius Dinu din Ploiesti, care lucreaza in domeniu ca persoana fizica autorizata.
Alaturi de pericol, un alt motiv al lipsei doritorilor de senzatii tari la locul de munca este si salariul, care variaza intre 900 si 1.500 de lei lunar.
"Poate daca se prinde un contract cu o firma de publicitate pentru montarea unor reclame pe cladiri se poate ajunge la 1.000 de euro pe luna. Dar, asa ceva se intampla destul e rar", adauga alpinistul.
Pentru doritori sunt anunAturi pe toate site-urile de profil, de gen: anunturi.biz.ro, ejobs.ro, bestjobs.ro si findjobs.ro.
Firme precum SC Artwood SRL Bucuresti si Alpex SRL din Braila sunt doua din zecile de societati care cauta alpinisti pentru reablitat blocuri, montat jgheaburi si burlane, vopsitorie exterioara si orice activitate de acest gen.
Multi dintre cei care lucreaza pe aceste posturi sunt pasionati de alpinism.
"sterg geamurile cladirilor inalte pentru a avea bani sa fac trasee montane si drumetii. Nu e nimic in neregula sa muncesti cinstit pentru a avea bani sa faci ce vrei", este de parere Andrei Zanfir din Capitala, care face alpinism de placere de mai bine de 20 de ani si castiga bani din pasiunea lui din 2008.
Pentru ca riscurile meseriei sunt uriase, politele de asigurari de viata sunt un vis frumos in domeniu.
Conform conditiilor generale ale firmelor de asigurari nu sunt acoperite persoanele care fac alpinism, bungee jumping, curse auto, parasutism si scufundari.
Iti risti viata si vii si cu propriul echipament
Conditiile cerute de regula pentru a profesa ca alpinist utilitar sunt: detinerea unui atestat, experienta de doi ani si echipament propriu de catarare si coborare. Pe zi de lucru, se plateste 100-200 de lei. in decurs de o luna, pe timp de vara, se lucreaza intre 10 si 20 de zile.
Atestatul de alpinist utilitar se obtine in urma unor cursuri organizate de scoli profesionale, a caror durata e de minimum patru zile, iar ziua de curs costa 100 de lei. Amatorii trebuie sa aiba minimum 18 ani si sa fie apti medical de lucru la inaltime.
Alpinistii utilitari nu isi pot face polita de viata pentru ca asiguratorii ii evita, jobul fiind prea riscant.
Noutati