Intretinerea rotilor la role

Publicat: 04 Feb 2012 15:33

Toate rotile se tocesc - unele mai rapid decat altele. Dar efectuand corect aceasta operatie de rotatie, veti putea prelungi viata rotilor si evident rolele vor merge mai bine.

In functie de diferiti factori ( suprafata, tipul rotilor, stilul tau de a merge cu rolele, etc. ) rotile se uzeaza neregulat. In orice caz daca efectuezi aceasta operatie de rotatie cand este nevoie iti vei petrece mai mult timp patinand k lumea si mai putin timp gandindu-te ca ar fi cazul sa-ti cumperi alte roti.

Din pacate nu exista o formula universala pentru a determina cand trebuie sa schimbi rotile intre ele. Aceasta depinde de fiecare individ in parte si de locul unde patinezi.

Deci ideea este sa-ti observi cu atentie rolele si sa pui la punct un program propriu de rotatie.
Pentru aceasta intoarce rolele cu rotile spre tine. Observa fiecare roata in parte si vezi care s-a uzat mai mult. De obicei se uzeaza partea dinspre interior a rotii. De asemenea se uzeaza mai mult rotile solicitate mai intens - depinde de stilul tau de mers. In fiecare caz in parte, dupa cateva rotatii succesive vei invata care este roata cea mai solicitata si care roti se uzeaza cel mai mult. Astfel vei sti cand rolele tale au nevoie de aceasta operatie de interschimbare a rotilor.

Trecand la fapte trebuie in primul rand sa-ti procuri uneltele necesare. De obicei acestea se gasesc intr-o mica trusa venita impreuna cu rolele, si anume doua chei imbus de marime 4.

Exista mai multe metode de rotatie dar toate se bazeaza pe aceeasi idee. Fiecare roata trebuie rotita cu 180 de grade, si rotile din fata si spate se inlocuiesc cu cele din mijloc. De asemenea se recomanda schimbarea rotilor de la o rola la alta.

Exista role cu 3, 4 si 5 roti. In toate cazurile numaratoarea incepe de la varf cu roata nr-ul 1 si se continua spre spatele rolei cu nr-ul 2, 3 si asa mai departe.

Incepi operatiunea prin asezarea rolei intre picioare cu fata in jos ( deci cu rotile in sus ). In primul rand slabesti suruburile primei roti, eventual slabind in acelasi timp din ambele parti. Apoi scoate axele tuturor celor 4 roti, pe rand si lasa rotile la locul lor ( sau daca nu stau fara axe, aseaza-le pe podea tinand cont de pozitia lor ) . Fa acelasi lucru si cu rola cealalta. Acum poti incepe schimbarea rotilor intre ele.

Pentru rolele cu 4 roti, schimba roata nr-ul 1 cu roata nr-ul 3 si roata nr-ul 2 cu roata nr-ul 4. Se recomanda in acelasi timp curatarea rotilor inainte de montare cu o carpa uscata. Dupa ce ai terminat aceasta operatie ( dar inainte de a strange suruburile ) mai uita-te odata daca ai pus rotile bine - eventual cu partea colorata spre exterior. Apoi poti strange la loc axele, dar nu prea tare. Invarte fiecare roata pentru a te asigura ca nu este stanjenita in rotatia sa.

Asta a fost tot!

Autor: Roadrunner
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

5,62(26 voturi)
3660 vizite

Sondaj

Cati bani ati fi dispusi sa dati pe un echipament complet de scuba diving?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si