Detalii tehnice despre rulmentii rotilor la role

Publicat: 06 Feb 2012 13:17

Toate rolele folosesc rulmenti 608. Numarul acesta inseamna ca toti rulmentii fac parte din seria 600, cu un diametru interior ( al gaurii ) de 8 mm. Rulmentii 608 sunt folositi deasemenea pentru skateboarduri. Daca rulmentii au dupa cifra 608 litere ( de ex. "S", "Z", sau "SS", "ZZ" ) asta inseamna ca sunt rulmenti etansi sau dublu etanseizati. Literele "RS" inseamna ca rulmentii sunt etanseizati dar se pot desface pentru curatire - serviceable bearings.


Rulmentii pentru inlineskate recreational sunt de obicei unsi cu vaselina.

Iata cateva marci de rulmenti: Black Hole, Boca, Boss, Cyko, DF, Fafnir, FKD, Get Your Bearings, GMBH, GMN, Grizzly, Hyper, Kryptonics (Rusesti), M&A Smith Stealth, NHBB, NMB, Powell Swiss "Bones", RPM, Sonic, Terminator, Twincam si Yak.

Exista doua tipuri de rulmenti : etansi si neetansi. Cei etansi ( sealed ) au o garnitura de teflon sau de cauciuc si contin o vaselina foarte consistenta. Acestea ii protejeaza de apa si saruri. Inconvenientul acestor rulmenti este ca sunt mai scumpi si au o forta de frecare mai mare. Pe de alta parte au o viata mai lunga fara intretinere si pot fi folositi pe timp ploios.

Rulmentii neetansi se gasesc la majoritatea rolelor. Ei nu sant neprotejati, dimpotriva au un fel de armura care nu permite patrunderea murdariei, dar nu sunt rezistenti la praf si apa.

Rulmentii sunt cotati dupa o scala numita ABEC ( "Annular Bearing Engineering Council", annular inseamna circular ). Cu cat ABEC-ul este mai mare cu atat rulmentul este mai bun. ABEC se refera in special la precizia cu care este construit rulmentul, mai putin la materialele din care este facut.

Este o chestiune larg dezbatuta daca rulmentii ABEC-5 te fac sa mergi mai rpd decat cei ABEC-1. Precizia mai mare ( ABEC-5 ) nu determina o diferenta sesizabila la o viteza mica k a unui skater. De asemenea si cea mai mare precizie se va deteriora ajungand in timp la nivelul ABEC-1 sau chiar mai jos, datorita prafului, nisipului si uzurii normale a rulmentului. Aceste lucruri nu constituie un motiv sa nu-ti cumperi rulmenti ABEC-3 sau 5, mai ales ca acestia, spre deosebire de cei ABEC-1 pot fi desfacuti pentru a fi curatati.

In concluzie, nu atat ABEC-ul rulmentilor afecteaza performanta rolelor cat starea acestora ca dealtfel si starea rotilor sau a axelor.

Autor: Roadrunner
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

4,16(144 voturi)
9479 vizite

Sondaj

Ati fi dispusi sa faceti scufundari intr-o zona populata de rechini?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si