Parkour - sport extrem sau distractie?

Publicat: 05 Apr 2012 11:12

Daca ar fi sa definim termenul de "parkour" ar fi acela de disciplina sportiva cu ajutorul careia te poti deplsa dintr-un punct in altul doar cu ajutorul corpului, fara alt mijloc de locomotie.

Partea interesanta insa vine atunci cand aprofundam aceasta deplasare, cunoscuta si sub numele de a￯￯freerunninga￯￯, caci in cadrul ei, practicantii de parkour trec peste diferite obstacole (naturale sau artificiale) cum ar fi balustrade, copaci, sau cladiri. Devine interesant, nu?

Practicantii acestei discipline se numesc a￯￯traceura￯￯-i si ei considera acest gen de antrenament un mod de eliberare din constrangerile impuse de alte sporturi standardizate si revenire la sportul inspirat de miscarile corpului omenesc.

Istorie si origini parkour
Numele acestui sport vine din limba franceza, de la cuvantul a￯￯parcours a￯￯= traseu.

Antrenamentul fizic desfasurat de traceur-i este inspirat de Georges HA￯bert (1875-1957), fost ofiter naval, uimit si inspirat in aceeasi masura de abilitatile fizice ale populatiei indigene din calatoriile sale in Africa, care foloseau drept surse de inspiratie pentru miscarea fizica modul lor de viata cotidian, bucurandu-se de o conditie fizica de invidiat.

Cel care a preluat aceasta disciplina si mod de viata a fost mai tarziu David Belle, care l-a avut drept sursa de inspiratie pe tatal sA￯u, Raymond Belle, fost militar in Vietnam, recunoscut pentru rezistenta sa fizica crescuta. David Belle s-a dedicat in totalitate promovarii disciplinei parkour la varsta de 15 ani, cand a si parasit scoala.

Practicantii de parkour fie isi construiesc trasee cu obstacole pe care le parcurg in antrenamentele lor zilnice, fie se folosesc pur si simplu de obstacolele naturale intalnite in cale. Totul pentru fortificarea organismului, pentru obtinerea unei rezistente sporite si pentru a putea face fata oricarei provocari venite din natura.

La origine parkour se practica cu talpile goale, pentru intarirea organismului si stimularea punctelor cheie din talpa, insa in mediul urban practicantii de parkour folosesc incaltaminte usoara care sa le permita miscari libere si precise.

Termenul a￯￯traceura￯￯ provine din verbul francez "tracer" care argotic inseamna "a scapa".

Iata si cateva filmulete in care puteti admira practicantii de parkour:Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

8,55(11 voturi)
2078 vizite

Sondaj

Cum ai prefera sa fii legat daca ai practica bungee jumping?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si