Zmeul si buggy-ul

Publicat: 07 Feb 2012 21:50

Kite buggy-ul este un vehicul actionat de un zmeu puternic. Este un vehicul cu un singur loc, cu o roata mobila in fata si doua fixe in spate.Pilotul sta in pe locul situat in mijlocul vehiculului si accelereaza sau incetineste viteza prin manevre diverse facute asupra zmeului.

Sportul care foloseste un zmeu si un buggy, se numeste kite-buggying.

Viteza maxima atinsa cu un kite buggy poate ajunge pana la 110 km/h.

Kite Buggy-ul a fost inventat de Peter Lynn din Noua Zeelanda. El a inventat si a utilizat pentru prima oara kite buggy-uri in ani `90.

Datorita utilizarii vantului pentru propulsie, kite buggyingul este similar yachtingului sau windsurfingului. De aceea, multe din terminologiile si tehnicile kite buggyingului sunt adoptate din aceste activitati.

Rotile din spate ale unui kite buggy sunt montate pe un ax, iar roata din fata este montata in capatul din fata al unei furci.

Locul pe care sta pilotul buggy-ului, este un scaun special, capitonat, comod si cu suport pentru spate. Este important ca locul pilotului de buggy sa fie cat mai comod, intrucat acesta are si rolul de a transfera forta de tractiune a zmeului, catre buggy.

Buggy-ul este actionat de un zmeu tractant, controlat de catre pilot. In mod normal, zmeul tractant nu este direct conectat la buggy. Zmeul, prin intermediul ancorelor sale, este tinut strans de catre pilot sau este legat de pilot printr-un ham.

Zmeul este folosit pentru a accelera buggy-ul, dar si pentru a frana. Buggy-ul in sine, nu are sistem propriu de franare.

Pentru oprirea rapida a buggy-ului, pilotul trebuie sa execute urmatoarele miscari:

- indreapta zmeul in afara zonei de actiune a vantului, in asa fel incat acesta sa zboare pe deasupra capului pilotului si sa inceteze de a mai tracta pe orizontala; aceasta manevra se face prin intoarcerea zmeului si indreptarea lui in directie opusa buggy-ului.

- intoarce buggy-ul la 180 de grade, executand miscari dintr-o parte in alta pentru a-l opri.

Cu putina practica, buggy-ul poate fi incetinit considerabil in numai cativa metri.

Autor: Ioana
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

4,50(8 voturi)
2812 vizite

Sondaj

Cum ingrijiti skiurile?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si