Regulile de baza ale securitatii in escalada sportiva

Publicat: 07 Feb 2012 17:26

Regulile de baza ale securitatii in alpinismul clasic si in escalada sportiva:

1. Caderea in alpinismul clasic reprezinta intotdeauna un pericol foarte mare pentru cel ce cade chiar cu cea mai buna asigurare. Niciodata nu trebuie riscat, mai ales daca starea pitoanelor nu permite acest lucru. In traseele de escalada sportiva echipate cu spituri care respecta cotele si modalitatile de plantare elaborate de UIAA, aceasta regula nu mai este valabila.

2. Cel ce asigura trebuie sa fie capabil in orice clipa de a rezista unei forte de 10 KN (~1 tona) indiferent de inaltimea de cadere a partenerului.

3. Cel mai recomandabil echipament este cel omologat UIAA.

4. Pentru a nu se depasi limita rezistentei echipamentului sunt necesare dupa prima regrupare cel putin doua pitoane intermediare la cca. 2 m.si la 10 m. deasupra regruparii. Aceste valori sunt oferite prin calculul matematic al factorului de cadere si a fortei de soc. Pentru a catara la un nivel de securitate maximal se recomanda ca distanta dintre doua puncte de asigurare intermediara sa fie de maxim 4-5 m.

5. Pitoanele intermediare sunt mai importante in prima jumatate a lungimii de coarda decat in a doua.

6. Daca este posibil, regruparea sa se faca dupa un pasaj dificil si nu inainte, pentru a se trece pasajul respectiv cu un factor de cadere cat mai mic.

7. Autoasigurarea in regrupare trebuie facuta cat mai scurta, la cel putin doua pitoane si cu o bucla de chinga omologata de UIAA.

8. Alte metode de asigurare decat cele acceptate de UIAA (optar, placuta Sticht, semicabestan, GRI-GRI) sunt absolut interzise.

9. Toate asigurarile statice sunt interzise, intrucat valorile fortei de soc sunt prea mari pentru om si pentru material.

10. Caderile grele, cu un factor mare de risc, pot fi tinute numai printr-o asigurare dinamica, singura care apara omul si materialul de supraincarcare.

11. Orice piton intermediar (chiar si cel mai sigur in aparenta) poate fi smuls; nu te baza niciodata 100% pe un piton intermediar.

12. Nu se face rapel dupa bucle gasite, chiar aparent noi.

13. Nu folositi corzi statice in traseele de escalada sportiva sau alpinism. Corzile statice pot fi folosite numai in traseele de escalada cu asigurare de sus (top-rope).

14. O coarda uzata sau care a suportat numarul de caderi pentru care a fost testata trebuie scoasa din uz.

15. Inaltimea maxima de cadere intr-un piton intermediar se calculeaza ca diferenta de nivel intre el si pitonul de mai sus minus 1,5 m., totul inmultit cu trei (nu cu doi, cum am fi tentati, adica dublul lungimii). Acest rezultat a fost dovedit experimental in 1997 de Clubul Alpin Elvetian in cooperare cu UIAA.

16. Nu te juca cu viata partenerului. Fii tot timpul atent si coordoneaza-te cu miscarile lui cand il asiguri.

Autor: Florian Mastacan
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

5,83(6 voturi)
2493 vizite

Sondaj

Cat de riscant este parasutismul?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si